Bröllop

En bröllopsguide. Del 3

En upprepning från föregående del men jag behöver nämna det även i denna:

Mycket av detta som skrivs i detta inlägg kan även appliceras på alla andra fotograferingar jag gör men nu är det specifikt till blivande brudpar jag vänder mig till. Jag vet att många ligger i startgroparna till att börja planera nästa års bröllop.

Hur går det till att bli fotad av mig på sin bröllopsdag? Hur tänker jag kring upplägg, Vilken plats ska vi välja, fotar du även gästerna, vad förväntas det av er som par och vad ingår i priset? Det är några av frågorna jag får i min första kontakt med par som letar bröllopsfotograf.

Jag tänkte att jag i några ”avsnitt” ska bjuda in er i mina tankar kring hur jag tänker om bröllopsfotografering och förhoppningsvis ge svar på dessa frågor. Jag har i skrivande stund fotat 25 brudpar och fler bokningar börjar trilla in för nästa år.

Ni som har blivit fotade av mig redan får gärna dela med er av era tankar. Gör det i mejl till robieaqvilin@gmail.com eller direkt på Facebook där inläggen delas eller i messenger. Skriv gärna så alla ser (passa gärna på att ge mig recension på google eller facebook samtidigt).

På frågan vad som ingår i priset är lättast att få svar på denna sida http://robieaqvilin.se/priser/pris-brollop/. Där borde allt ni behöver veta stå. Jag har för närvarande tre olika paket att erbjuda. Det går alltid att lägga till timmar i de olika paketen. Det ska dock vara en sammanhållen tid under dagen. Läs noga på paketen vad som ingår i just det ni väljer.

Jag erbjuder ingen studio så alla bilder tas utomhus (om det inte ösregnar och vi får använda oss av er plan B). Jag älskar okonstlade känslosamma bilder. Jag kommer att be er att titta i kameran några gånger men härligast är bilder där ni naturligt tittar på varandra. Jag uppmuntrar er till att vara er själva så gott det går en sådan här dag.

Vad förväntas av er under dagen? Ja jag vet att det är en för många spänd dag med massor av förväntan. Ta ett djupt andetag och försök att ha roligt, ni vill minnas dagen som rolig inte som ett orosmoln över att den inte ska bli perfekt. Tänk efter vad det är för bilder ni vill ha. Vill ni ha bilder där alla ler ja då ligger det på ert ansvar att faktiskt le. Vill ni ha spontana bilder gäller det att kunna vara spontan även en spänd och förväntansfull dag. Jag har några knep för att få er att slappna av och ha roligt men det är ändå i slutändan ert ansvar att bjuda till. Min största önskan är att ni har roligt och känner att YES det här är kul!

Har ni idéer på olika poser så är det bara roligt!!

Fotar du även gästerna? Ja det gör jag om ni vill att jag gör det. Tider under en dag då jag riktar fokus på gästerna mer än er är strax innan er vigsel. Då ni eventuellt har gömt er för era gäster kollar jag ljus, kollar av vart jag bäst är placerad, hur jag kan röra mig i området vid er vigsel mm. Då passar jag även på att ta bilder på era gäster när de anländer till vigselplatsen. Jag passar även på att ta bilder på era gäster då de gratulerar er och när de minglar. Ibland frågar brudparet efter uppstyrda bilder på familjen efter vigseln. Detta gör jag gärna men utse en person som håller koll så alla som ska vara med på bilden är det så inte farbror Arne gått för att titta på bilen ni sedan ska åka iväg med….ja det är rätt ofta ”farbror Arne” hamnar där efter en liten stund 😀 Ni som brudpar ska inte behöva springa runt och leta så alla är på plats och jag känner inte era släktingar (oftast inte iallafall) så jag vet inte vilka som ska vara med.

Många brudpar har konton hos Pinterest och samlar på sig inspirationsbilder där. Det gör även jag! Det är ett helt fantastiskt verktyg om det används till just inspiration. Ha alltid i åtanke att de bilderna på Pinterest är tagna under de förhållanden som det paret hade just den dagen. Fundera varför ni gillar en viss bild. Är det tex ljuset ni gillar? Vilken tidpunkt är bilden tagen och har vi möjlighet till det samma? Vilket väder är bilden tagen vid? Olika väder skapar olika ljus. Det är omöjligt att skapa ett ljus som golden hour mitt på dagen en stekhet sommardag. Vill man ha bilder tagna i ”golden hour ljus” är det under golden hour de ska fotas. Bilder under golden hour är helt magiska så vill ni satsa på det berätta det i bokningen så får vi hoppas på väder som möjliggör det! Passar det inte att fota golden hour under er bröllopsdag kan man alltid göra det en annan dag. Varför inte göra det någon månad innan er vigsel för att få vackra bilder till ett bildspel eller programblad om ni har ett sådant. Men använd Pinterest och säg gärna till mig om ni gör det så kan jag kika i era album och se vad ni gillar.

När ni bokar mig godkänner ni även mitt avtal. I mitt avtal ingår det att jag får använda era bilder i ”normal marknadsföring” för mitt företag. Med ”normal marknadsföring” menar jag att jag visar dem på min hemsida, jag kan använda dem i trycksaker (presentkort mm), jag visar dem på Instagram och på facebook. Jag visar naturligtvis bara de, enligt mig, bästa bilderna. Att jag får göra detta betyder mycket för mig. Min främsta marknadsföring är bilder som jag OCH ni visar på era sociala sidor. Vill ni av någon anledning inte att jag visar era bilder eller bara vissa måste ni berätta detta för mig. OM jag inte får visa era bilder kommer jag inte heller att spara era bilder. Detta är för att jag är glömsk, jag vill inte av misstag råka publicera bilder jag inte får om 10 år då jag glömt vilka jag får visa eller ej. Så var noga med att spara era bilder!

I nästa avsnitt berättar jag hur en ”vanlig” bröllopsdag ser ut för mig.