Djur

Fota hundar

Att fota hundar! Det var nog där jag började min väg mot mitt professionella fotande. Hundar hade jag i mängder i min närhet. Kompisars hundar var tacksamma objekt att fota. Så fort jag var hundvakt åkte kameran fram.

Jag insåg rätt tidigt att det var svårt att vara själv och få till bra hundbilder. Ofta vill jag att hunden ska titta åt ett speciellt håll eller ha en pose som jag själv valt. Och INTE bli glädjeattackerad hela tiden. Ska man då först ha hunden i en pose och sedan slänga sig snabbt på mage i gräset innan hunden flyttar sig eller komma rusande är en utmaning som kan få de flesta att tappa tålamodet. För även om hundpussar är mysigt så ville man ju ta en bild….inte bara hångla! Hur gör man då? Ja det är ju bra om man har en husse eller matte till hunden med sig som kan prata med hunden och ställa den i en pose medan jag kan vara kvar sittandes eller liggandes för att vara i hundens höjd. Låta matte göra jobbet är toppen och ofta blir det ett träningspass för alla 😀 Eller hur Ulrika!!!

Ibland är jag dock själv för det är en av mina egna hundar som ska fotas. Min äldre hund Elmo tycker det är jättejobbigt att fotas. Han ser alltid ut som om han sålt smöret och tappat pengarna. Han kan vara hur glad som helst men så åker kameran fram och hans svans ner och han tittar bort och han har glömt vad ordet stanna betyder. Med honom har jag inte riktigt lyckats.

Min andra hund, Bolt, är en helt annan att fota. Han har stadga (dvs kan stå kvar i en pose tills mitt ok) och han har en otrolig förväntan på vad som komma ska (springa till leksaken eller få en godis). Vad är skillnaden? Jo jag har TRÄNAT honom på att stå framför kameran. Det har jag gjort från det att han var valp! Japp, likväl som jag tränar agility eller lydnad med honom så tränar vi även stadga och glädje när kameran är med.

Jag har haft några workshops/kurs i att fota hundar på Smålandsstenar Brukshundklubb tidigare. Kanske jag ska få till en nästa år med….

Igår hade vi ett träningspass iallafall. Det var ett tag sedan märkte jag för han tittade inte riktigt så som jag ville men ja träning är en färskvara så det är bara till att köra på!

Gå ner i ”lekpose” blev en ny favorit igår! Jag gillar även när liiite ögonvita syns i hans pigga blick.

Bilderna nedan är mobilbilder från vårt träningspass!

Det är roligt att lära hunden att titta åt ett annat håll…uppåt…åt sidan…ut mot en sjö! Fram med klicker och träna på!!

Jag kan varmt rekommendera boken ”Klick – hundfotografering med glädje”