Barn,  Bröllop,  Familj,  Gravid,  Högtider,  Kalas och fest,  Porträtt

En bröllopsguide! Del 1

Mycket av detta som skrivs kan även appliceras på alla fotograferingar jag gör men nu är det specifikt till blivande brudpar jag vänder mig till. Jag vet att många ligger i startgroparna till att börja planera nästa års bröllop.

Hur går det till att bli fotad av mig på sin bröllopsdag? Hur tänker jag kring upplägg, Vilken plats ska vi välja, fotar du även gästerna, vad förväntas det av er som par och vad ingår i priset? Det är några av frågorna jag får i min första kontakt med par som letar bröllopsfotograf.

Jag tänkte att jag i några ”avsnitt” ska bjuda in er i mina tankar kring hur jag tänker om bröllopsfotografering och förhoppningsvis ge svar på dessa frågor. Jag har i skrivande stund fotat 25 brudpar och fler bokningar börjar trilla in för nästa år.

Ni som har blivit fotade av mig redan får gärna dela med er av era tankar. Gör det i mejl robieaqvilin@gmail.com eller direkt på Facebook där inläggen delas eller i messenger. Skriv gärna så alla ser (passa gärna på att ge mig recension på google eller facebook samtidigt).

Nåväl, som oftast får jag en bokningsförfrågan via min hemsida. Det är det sätt jag föredrar för då vet jag redan då att ni läst igenom mina bokningsvillkor och jag har era första tankar sparade i en mejlkontakt vilket underlättar för mig. Där får ni svara på några enkla frågor som hjälper MIG att avgöra om jag är rätt för er och se om jag är ledig ert datum. Är det så att jag känner att det här vill jag gå vidare med, d.v.s. att jag känner att det här kan bli bra så skickar jag er min bröllopsguide. Min guide är en 9 sidor lång beskrivning av mitt sätt att fota bröllop, ungefär det samma som jag delar med mig av nu. Då får ni några svar på era frågor och NI kan avgöra om jag är rätt för er.

Ni kommer att få en faktura av mig på en delbetalning av fotograferingen. Det är summan av 1 timmes fotografering som faktureras (i skrivande stund 1500:-). När fakturan är betald är datumet ert. Ni får inte tillbaka den pengen om ni väljer att avboka mig. Summan dras sedan av på er slutliga faktura.

Det är en viktig dag för både er och mig så det ska kännas rätt i magen och hjärtat från början.

 

Traditionellt eller otraditionellt, i hemlighet eller med alla ni känner, på ett slott eller på en brygga…
kärleken kan uttrycka sig på många olika sätt och alla är lika välkomna det spelar ingen som helst roll bara det är KÄRLEK så går jag igång!

 

Jag vill gärna träffa mina brudpar innan den stora dagen. Kan vi inte göra det irl så går det lika bra att ta det på messenger. Träffen kan vara varsomhelst; hemma hos er, på en lekplats så eventuella barn kan leka loss, på er favoritplats där vi även ska fotografera, på ett fik eller i en park. Där det är bekvämt för er helt enkelt! Tänk bara på att det kan tillkomma en milersättning.

Anledningen till att jag vill träffa er innan är för att jag vill veta era förväntningar, tankar och upplägg. Jag vill ge er tips utefter mina erfarenheter och bara snacka lite detaljer och kärlek.  Beroende på om vi träffas tidigt eller nära inpå er vigseldag så lägger vi upp en plan utefter de detaljer vi vet då. Sedan kan denna plan ändra sig med tidens gång men vi håller kontakten och paren meddelar mig om det är något jag behöver veta. När vi ska ses är helt upp till er! Vissa väljer tidigt i planeringen för att få med mina erfarenheter i ert fortsatta planerande och vissa vill ha det så sent som möjligt. Båda sätten är lika bra och upp till hur det passar er. Jag har till och med haft ett möte kvällen innan och det gick finfint för dem med!

Det är även under träffen vi skriver på ett kontrakt (samma kontrakt som finns på hemsidan under bokningsförfrågan).

En fråga jag brukar ställa är om ni som par har sett varandra tidigare på bröllopsdagen. Vissa tycker det är självklart att vakna upp tillsammans och göra sig i ordning ihop medan det för andra är lika självklart att ni inte ska göra det och de paren vill ofta göra detta till en grej då ni ses för första gången på er dag. Detta moment kallas ”första möte”, ”first meet” eller ”first look”. Det är helt upp till er om ni vill göra detta eller ej.

Jag frågar er även om olika små detaljer t.ex. om det bärs smycken som ni ärvt/lånat, om ni har slöja, hur många ni är i brudföljet, om det är barn med under fotograferingen (och tipsar er om att ha med er en barnvakt som kan underhålla barnen när vi bara ska fota er), om ni vill fotas på flera ställen och vi pratar om en plan B om regnet öser ner. Efter det här mötet brukar jag må så bra. Jag har nyss börjat få ta del av några andra människors kärlek till varandra. DET är en helt fantastisk upplevelse! Jag får veta alla saker som är hemligheter för så många andra. Jag får en inblick i två människors liv och hur de planerar och löser saker ihop. Ja det är en fantastisk arbetsförmån jag har!

Vill ni kan vi göra en fotografering innan för att ni ska testa på hur det är att stå framför kameran. Detta ingår inte utan får bokas som en vanlig porträttfotografering. Men gör ni det får ni bilder som ni sedan kan använda på er bröllopsdag i program, bildspel m.m. Jag gör jättegärna en boudoirfotografering på den ena eller båda parterna innan med.

Hur många timmar ska ni boka och var ni ska fotas? Det är nästa stora frågor som ställs till mig och kommer i del 2.