Bröllop

En bröllopsguide. Del 4

En upprepning från föregående del men jag behöver nämna det även i denna:

Mycket av detta som skrivs i detta inlägg kan även appliceras på alla andra fotograferingar jag gör men nu är det specifikt till blivande brudpar jag vänder mig till. Jag vet att många ligger i startgroparna till att börja planera nästa års bröllop.

Hur går det till att bli fotad av mig på sin bröllopsdag? Hur tänker jag kring upplägg, Vilken plats ska vi välja, fotar du även gästerna, vad förväntas det av er som par och vad ingår i priset? Det är några av frågorna jag får i min första kontakt med par som letar bröllopsfotograf.

Jag tänkte att jag i några ”avsnitt” ska bjuda in er i mina tankar kring hur jag tänker om bröllopsfotografering och förhoppningsvis ge svar på dessa frågor. Jag har i skrivande stund fotat 25 brudpar och fler bokningar börjar trilla in för nästa år. Detta är sista avsnittet (tänkte jag men om ni vill och ger mig idé på vad ni vill veta mer så kan jag göra fler).

Ni som har blivit fotade av mig redan får gärna dela med er av era tankar. Gör det i mejl till robieaqvilin@gmail.com eller direkt på Facebook där inläggen delas eller i messenger. Skriv gärna så alla ser (passa gärna på att ge mig recension på google eller facebook samtidigt).

I detta avsnitt ska jag berätta och visa i bilder hur en ”vanlig” arbetsdag ser ut för mig. Eller vanlig och vanlig det finns inget vanligt med an bröllopsdag, inte för mig heller! Att få ta del av någon annans kärlek för en dag är inget vanligt, det är unikt och en otrolig arbetsförmån jag har. Även när jag fotar familjer får jag en liten inblick i några andras liv och det är vackert! Redan när jag träffar er på vårt ”inför-möte” märker jag av era vibbar mellan varandra.

Jag är ett kontrollfreak. Jag gillar att ha koll på saker och ting. Därför försöker jag i möjligaste mån alltid att ta mig till platsen för fotografering på förhand för att se ut bra platser och få en uppfattning om ljusförhållanden och miljöer. Observera att detta inte alltid är möjligt, utan sker i mån av tid. Men jag ser alltid till att vara där före utsatt tid dagen D om jag inte hunnit innan för att just kolla av platsen. Har ni bilder på platsen ni vill bli fotade på tar jag gärna del av dem.

Jag är som sagt ett kontrollfreak och på min dator har jag en mapp som heter fotoplatser. Den fylls på allteftersom 😀

Den stora dagen!

När dagen med stort D äntligen är här infinner det sig ett pirr i magen på mig. Jag verkligen älskar att få uppleva er kärlek mellan varandra. Det är en stor förmån att få vara delaktig i någon annans liv, speciellt en dag som denna!

Förberedelserna……

Jag är morgonpigg och fotar gärna era förberedelser. Allt från när champagnekorken flyger till när klänning eller manschettknappar ska knäppas och håret ska lockas eller plattas. Kolla med er frisör/makeupartist om det är ok att jag kommer och fotar hos dem. Det är alltid bra att ha allas tillåtelse.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotografering innan vigseln…

…har ni valt att jag ska börja min arbetsdag med att fotografera era porträtt innan vigseln är det nu vi träffas första gången dagen D.

Ibland är det så att ni inte har träffats under dagen förrns nu. Jag gör gärna ett s.k. “första möte” där ni får chans att visa era känslor i lugn och ro. Jag
instruerar er men meddela mig innan så jag vet om det och kan planera det.

Vi kan vara på flera platser för fotografering, det är bara kul, men tänk på att tiden måste förlängas då. Är det barn som ska vara med på fotograferingen tar även det längre tid för de små rackarna är inte alltid på humör och vi får anpassa oss lite efter dem. Om tidsåtgång skriver jag om i del 2

Vill ni fota porträtt efter vigseln går det alldeles utmärkt så länge det är avsatt tid till det och ni inte känner er stressade att era gäster väntar på er. Vi kan även ta några innan och några efter, så är det många som delar upp det. Speciellt om man vill bli fotad tillsammans med ett eventuellt fordon som bara är bokat efter vigseln.

Var vi ska träffas är redan innan bestämt. Det har vi pratat om på vårt första möte. Ändrar ni er och vill ha en annan plats så måste jag veta det senast dagen innan så jag kan beräkna om körtid. Likaså om ert alternativ B måste användas pga dåligt väder, det hörs vi i så fall om dagen D.

Vad som förväntas av er under fotograferingen skriver jag om i del 3. Det jag glömde skriva då var att jag vet att det är svårt att hålla tiden när det är många människor och moment som ska klaffa men är ni sena till fotograferingen så skicka ett sms eller ring så jag vet. Kanske den ena parten av er kan komma utsatt tid medan den andra gör sig färdig, det är bra för då kan vi börja fota enskilda porträtt av den färdige. Och har man med sig barn kan det vara en god idé att komma i god tid så den hinner bli varm i kläderna.

Nedan visar jag NÅGRA platser att fotas på i bildspelet. De flesta av bilderna är mobilbilder som jag tagit för att ha i mitt ”kontrollfreakalbum” i datorn. Jag har ofta en tanke vilka poser som kan göras var redan när jag ser platsen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotografering under vigseln

En del väljer att mitt uppdrag tar slut efter porträtten medan vissa väljer till att jag ska fota vigseln. I trakterna där jag bor väljer de flesta en kyrklig vigsel. Det är få borgerliga jag har fotat på. En borgerlig vigsel tar oftast en kort stund och jag får verkligen tänka till vart jag ska placera mig för att hinna få bra bilder. Därför är det viktigt att ni berättar för mig eller visar mig hur det ska se ut dagen D och vart ni ska stå och vigselförrättaren. Sedan kan allt möjligt man inte planerat in hända men då får man ta det då och lösa det där och då. Som när vigselförrättaren ber paret att stå på ett annat vis än de tänkt och jag lite snyggt och diskret får skynda mig och hitta en bättre plats. Den redan korta vigseln blir än kortare då känns det som 😀 På en kyrklig vigsel finns det mer tid för mig att fota och röra på mig så ni får olika vinklar. Hur jag rör mig är helt upp till er!! Det är ni som bestämmer vad ni vill ha fotograferat och prästen kan ha synpunkter på det med. När ni har ert samtal med prästen så berätta att ni anlitat en professionell fotograf och att ni vill att denna ska kunna röra sig fritt. Men på nedan på bilden visar jag hur jag brukar röra mig under en kyrklig vigsel (under en borgerlig hinner jag sällan röra mig alls). Och det brukar inte vara något problem för prästen. I somras hade jag träffat samma präst några gånger och till slut sa hon ”Vi kör väl som vi brukar” Jag skrattade och sa ja det verkar vara ett vinnande koncept!

Jag brukar vilja anlända till kyrkan 30 minuter innan vigseln börjar av två anledningar 1, ni behöver en liten paus till att samla er innan vigseln (kissa, vätskepaus, fnittra lite och bara vara) och för att jag vill ta en titt i ert vigselprogram (om ni har  ett), hälsa på prästen och kolla av och fota lite i och runt kyrkan. När era gäster anländer smyger jag runt och fotar lite här och där på dem och på detaljer men jag testar framförallt ljuset i olika delar av kyrkan så jag vet vad jag ska ha för inställningar på kameran var.

   

Så när kyrkklockorna ringt och er ingångsmusik börjar spela reser sig alla gäster upp och jag ställer mig vid nr 1. Här står jag tills ni kommit fram så pass långt i gången att jag måste flytta på mig för ni kommer. Det kan vara bra för mig att veta om det händer något ”ovanligt” på väg in. Det kan vara saker som att pappan går in med bruden, ni ska stanna och tända ett ljus eller att lillkillen ska köra in ringarna på en radiostyrd bil. Ja allt sådant vill jag veta innan för att kunna placera mig rätt just för er.    

Efter punkt 1 går jag till punkt 2. Det finns två punkt två på bilden och det är för att denna kyrka som bilden är tagen i är stor och jag får plats långt fram utan att störa, det är inte så vid alla kyrkor! Efter ingångsmusiken kommer det oftast en psalm eller sång så under den står jag som oftast kvar vid siffran 2. Eventuellt går jag därifrån i slutet av sången/psalmen.  Jag gillar att förflytta mig när det är musik, jag stör minst då.

 

Jag fotar solisten/musikern. Jag rör mig längs med sidogångarna (3) om det finns sådana. Gör det inte det så går jag till punkt 4 direkt. Jag tar bilder med olika perspektiv och fokus.

    

När det är dags för vigselakten har jag satt mig mitt i gången för att få bästa läge (nr 4). Då sitter jag mitt framför er och har bästa sikt. Vissa par kysser varandra och andra gör det inte. Ni gör som ni vill göra <3

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter vigselakten blir det ofta lite sång, psalm och vigseltal där prästen pratar. Jag älskar att lyssna till de talen. Jag är inte troende för fem öre men när prästerna pratar om kärlek så lyssnar jag för oftast är det så kloka ord som sägs. Sådant som man tar för givet. De pratar ofta även om ER som par och familj och det tycker jag är vackert. Jag brukar vid denna tid under vigseln vara noga med att ha kameran framför ansiktet så gästerna inte ser att jag fäller en tår eller två för att jag blir så rörd av er kärlek. Det är även under denna tid som jag brukar ta lite oväntade perspektiv och på sådant söm gör er vigsel till ER vigsel. Finns det en läktare (nr 6) så går jag även dit och tar lite bilder från ovan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När ni knäböjer är det väldigt maffigt och vackert att vara i mittgången igen (7). Och då stannar jag där tills det är dags att gå ut. Vid utgångsmusiken står jag längst bak i mittgången och backar långsamt bakåt.

    

Oftast går ni runt kyrkan på utsidan och sedan går in igen och låter gästerna gå ut. När sedan alla står redo med ris eller bubbel kommer ni ut och får gästernas jubel. I väntan på er så fotar jag era gäster lite i smyg och sedan fotar jag er när ni kommer ut på trappen. Vissa vill här bli fotade med sin familj, det går fint men se till så någon styr upp så alla är på plats vid tiden för detta. Efter den fotograferingen brukar det bli kramkalas och jag fotar allt möjligt; gäster, kramar, detaljer, bubblor, kyssar mm

         

När gästerna börjar bli färdigkramade går jag bort till ert vrålåk om ni har ett sådant. Det brukar vara jag och ”morbror Nisse” som hamnar här. Vi beundrar och fotar båda två 🙂

Detta bildspel kräver JavaScript.

Fotografering under festen…

…vill ni så fotar jag gärna lite mingel, dekorationer och er ankomst till festlokalen. Det kan vara dukning, glada skratt och när ni anländer i ert vrålåk om ni har ett sådant. Men när ni sätter er till bords lämnar jag er och överlåter fotograferandet till era gäster.

Detta bildspel kräver JavaScript.

När vi skiljs åt…

När ni festar som mest börjar mitt arbete framför datorn.

Jag vet hur nyfiken man är på sina bilder! Därför försöker jag redan samma kväll eller dagen efter grundredigera 1-2 bilder som jag mejlar er tillsammans med en faktura. Som ett smakprov på resten av bilderna. Jag vill så gärna visa er hur vackra ni är så fort som möjligt! Bilderna ni får här är med min stämpel på och får delas och taggas så mycket ni vill. Jag uppmuntrar er att dela mina bilder så mycket som möjligt för NI är min bästa marknadsföring!

Betalning? Efter fotograferingen skickar jag en faktura. Bilderna får ni via en länk till Pixieset där ni själva väljer de bilder ni vill ha. Titta på paketet ni beställt om hur många bilder som ingår eller köp alla till ett mycket förmånligt pris. Redigeringen kan ta mellan 1-4 veckor beroende på säsong.

Jag hoppas att ni nu fått en liten inblick i hur jag arbetar. Tycker ni mitt sätt verkar ok så gör gärna er bokningsförfrågan inför nästa år redan nu!

Har ni fått svar på alla era frågor ni har om mitt sätt att fota bröllop? Om inte så tveka inte att höra av er så svarar jag så gott jag kan. Saknar ni något så säg till så kanske jag gör fler inlägg om bröllop eller någon annan genre inom fotografering.