Alkoholfritt till bröllop

Jag har tagit avstånd från alkohol i många år nu (sedan 2004) och i början var det just Ramlösa eller barnens saft/läsk som jag erbjöds när jag kom på fest. Lite torftigt i längden om jag ska vara ärlig. Men nuförtiden tänker fler och fler på sina gäster som valt bort alkohol, jag tror det är fler och fler som faktiskt väljer bort alkohol med. Det finns numer ett stort utbud av viner, bubbel, öl och mocktails.

I februari var jag på bröllopsmässa i Göteborg och sprang på något av de godaste dryck jag druckit (nopp är tyvärr inte sponsrade av detta företag men blir det gärna 😀 ). Det var Källsjö bryggeri från utanför Ullared som var där https://kallsjo.se/ . Det är mousserande teer och smakar verkligen annorlunda från vanligt varmt te, det är en helt annan smak och upplevelse!

Deras egen beskrivning från hemsidan:

Bryggeriet eftersträvar att bidra till en hållbar dryckeskonsumtion och en cirkulär produktutveckling. Vår kärlek för att skapa upplevelser för andra och vår djupa respekt för råvaror återspeglas i våra produkter som är helt naturliga och fria från tillsatser och artificiella smakämnen.

Fantastiskt goda var de och mina två favoriter blev oolong och sencha, det fanns även robinia (smakade fläder) och sencha rose.

Här kommer några generella regler som gäller för dryck:

 • Ju längre fest desto mer dryck går åt
 • På en vår eller sommarfest går det åt mer vitt vin, mousserande och öl medan det på vintern går åt mer rött vin.
 • Om gästerna får servera sig själva så går det generellt sett åt mer än om de blir serverade.
 • Det här med vatten! Det är viktigt att se till att det serveras gott om vatten på er fest – era gäster kommer tacka er både under kvällen men också dagen efter.

Om vi ska räkna på dryck så är min rekommendation nedan:

Fördrink: Till fördrink bjuds det ofta på välkomstdrink eller champagne/mousserande vin. Beräkna 1-2 glas per person + lite påfyllning. Om minglet eller fördrinken håller på en längre stund kan det vara bra att beräkna lite mer och ha fler alternativ så att gästerna inte står med tomma glas när brudparet anländer

Förrätt: Beräkna ett glas vin, bubbel eller en flaska öl/vatten/läsk per person.

Huvudrätt: Beräkna mellan två glas till en halv flaska vin per person. Om vinet står framme på bordet och det är självservering brukar det ofta gå åt en halv flaska per person. Blanda upp med många flaskor vatten, alkoholfritt och öl på borden så att gästerna kan välja.

Dessert: Beräkna ett glas per person av dessertvin eller ett glas avec/whiskey (4-6 cl)

Festen: Om festen fortsätter inpå småtimmarna bör ni räkna på en till två enheter (glas) per person och timme.

Glas per flaska:

 • Champagne/mousserande (75 cl): 6-7 glas/flaska.
 • Rött vin (75 cl): 5–6 glas/flaska.
 • Vitt vin/rosévin (75 cl): 6–7 glas/flaska.
 • Bag-in-box (3 liter): 24 glas/box.
 • Avec: 4 cl/person.
 • Dessertvin: 12 glas/flaska.
 • Drinkar: En flaska sprit à 75 centiliter ger cirka 20 drinkar

Tänk på att om drycken tar slut så tar oftast festen slut så min rekommendation är att ta i lite i överkant och sedan kan man lämna tillbaka oöppnad alkohol till systembolaget så länge man har kvittot kvar.

Hur tänker ni när ni ska leta dryck till ert kommande bröllop eller event? Satsar ni på era gäster som väljer bort alkohol eller får de nöja sig med cola och annat från barnens dryckesbord? 😀

You Might Also Like

Back to top