Bröllopsfotografering – hur går det till #1

Jag tänkte genom några inlägg ta med er på en resa! Det är en resa från att ett brudpar först kontaktar mig till slutdestinationen då paret är vigt, bröllopsfesten blivit så bra att den kommer att minnas i mannaminne och jag levererat era bilder.
Hur kan hela den processen gå till?
Jag kommer att berätta utifrån MINA erfarenheter från ca 50 brudpar.

Inlägg 1 från bokning till leverans på en bröllopsfotografering:
Vanligtvis blir jag kontaktad via mitt bokningsformulär på min hemsida. Men det går även finfint via dm/pm och telefon. Som det kontrollfreak jag är har jag i alla fall helst den första kontakten skriftligen då jag alltid kan gå tillbaka och läsa igen om något skulle ha fallit i glömska.
Jag vill ju veta allt om eran stundande dag! Allt! Ibland känns det som att jag är med i en hemlig klubb för ofta är det just lite hemligt allt nu inför. Och jag är överlycklig att få dela denna hemliga klubb med er!!
I denna första kontakt berättar ni det ni vet i skrivande stund. Oftast vet ni ett datum och en plats och kanske grova delar av er planering och det är allt jag behöver veta just där och då. Jag kollar om jag är ledig ert datum och är jag det fortsätter vi kontakten.
Om ni vill boka mig mer än en timme vill gärna träffa er brudpar innan er stora dag. Detta är för att vi ska grotta ner oss i detaljer, prata olika förväntningar på varandra, skriva avtal OCH för att lära känna varandra en liten smula så att vi på er bröllopsdag har gjort den där första kontakten och kan börja fotografera direkt.
När vi ska ses är lite upp till er. Vissa vill ses långt innan, dvs mer än 6 månader innan. Fördelen med det är att ni kan ha min expertis hjälp med er när ni planerar framåt och nackdelen är att ni oftast inte vet de där smådetaljerna som är viktiga att fånga på bild. Några av er vill ses så nära inpå er dag och fördelen med det är ju att ni då oftast har ett detaljerat körschema MEN det kan även vara en nackdel då ni kanske inte räknat med i tiden sådant som tar tid med en fotografering och det är förflyttningar och att alla ska vara på plats samtidigt med alla grejer :-D. Men som sagt både och funkar och jag är aldrig längre bort än ett mejl om vi ses tidigt i er planering.
Så vill ni ha med mig i er hemliga klubb inför bröllop 2023 eller 2024 hojta till, helst via bokningsformuläret på hemsidan https://www.aqvilinevents.se/

När vi möts på ett planeringsmöte inför er dag gör vi det helst irl. Bor vi långt ifrån varandra funkar digitala lösningar.
Jag ses gärna hemma hos er eller på den plats ni vill bli fotade på. Ni berättar om er vision om er dag och vi pratar om mitt uppdrag på er dag. Några har speciella önskemål som ni vill ha förevigat, tex first look (när ni ser varandra för första gången på er bröllopsdag). Några berättar att de vill att vi ska åka till olika platser medan några vill ha foton tillsammans med specifika gäster. Allt det där pratar vi om, det där som är viktigt för er och gör er dag till just er unika dag.
Jag tar gärna del av er mood board om ni har en sådan. Den kan vara via Pinterest eller liknande och den kan vara analog. Har ni en så visa den gärna. Bilden till detta inlägg kan vara en mood board (denna är efterkonstruerad men ungefär så här kan det se ut). Den kan berätta känslan ni vill förmedla, färger, platser, detaljer, kläder mm
Vi sätter ett preliminärt körschema för min uppgift hos er, dvs fotograferingen (i nuläget endast fotografering, i framtiden även koordination av ert bröllop).
Vi skriver även ett avtal vid detta möte.
Efter mötet brukar jag mejla en sammanfattning av det vi pratat om.
Blir det ändringar så är jag aldrig mer än ett mejl eller pm bort. Men glöm inte att meddela mig ändringar så jag har chans att vara på rätt plats när något väsentligt händer.

Ett exempel på mood board gjord i Pinterest: https://pin.it/38H00zz


Nu har vi haft ert möte inför er bröllopsdag. Nu fortsätter ni planera och sätta alla små detaljer som gör ert bröllop unikt. I framtiden kommer jag att ha tjänster där jag kan hjälpa er med det. Jag går just nu en utbildning via Great Wedding Academy som @johannakajson tagit fram. Det är verkligen en rolig utbildning! Nåväl, i dagsläget är det ”endast” fotografering jag erbjuder.

I detta inlägg ska jag uppmana er att skicka (eller visa) mig era trycksaker så jag kan föreviga dem. Ett save the date kort eller en inbjudan är det första era gäster kommer i kontakt med som handlar om ert bröllop. Det är det som sätter tonen och stilen redan långt innan. Så tänk till när ni gör dessa så de speglar er dag. Är det en växt eller en färg som ska vara den röda tråden eller ett gemensamt intresse som ska sätta första intrycket? Låt dem i alla fall vara en del av er helhet och en av detaljerna som knyter ihop er dag till en snygg look.

Trycksaker? Ja vad är det då? Det är allt till ert bröllop som är i textform; save the date, inbjudan, vigselprogram, menykort, placeringskort, gästhäften, informativa/ roliga skyltar, klistermärken, sigill och bordsöversikt. Ni väljer kanske inte allt detta men det går att ha text på så många ställen! Och ja då förstår ni kanske att det blir en snygg look om allt det där är enhetligt i samma stil och andas er.

Trycksaker kan man köpa färdigt eller göra själv. Jag själv gjorde ALLA våra trycksaker till vårt bröllop 2006. Jag älskade det!! Ingen hade fått ta den uppgiften ifrån mig men jag vet att alla är olika och vissa hade säkert blivit tokiga av göra det där själv för ja det tar ju tid och energi. Och som tur är finns det ju proffs som jobbar med detta!!

Så visa mig gärna era trycksaker så kan jag fotografera dem.

Ringask i glas/guld och blå sammet: @enlitenask
Ringask i svart sammet: @rockinmybox
Smycken på bilderna: @jexdesign

Bild 1-2 är trycksaker gjorda av @annagorandesign
Bild 3-4 är trycksaker gjorda av @ohhappy.se
Bild 5-10 är trycksakerna gjorda av mig själv digitalt

You Might Also Like

Back to top