Färöarna förberedelser

Det suger i restarmen igen!! Efter min rundresa på Island 2021 dök en ny drömdestination upp. Jag har fyllt på min Google Maps i några år nu, det är många ställen som är värda att besöka!

18 öar, 3 trafikljus, kollektivtrafik med helikopter, maxtemperatur på 13 grader, inga inhemska träd, 50 000 människor och 70 000 får, inget McDonalds men mängder med vacker natur som jag kan förundras över gråta en skvätt! Klart som korvspad att det är till Färöarna jag vill åka!!

När det är en resa jag kan planera i förväg gör jag just så här. Jag dammsuger nätet efter vackra och inspirerande bilder. Sidor jag främst kollar på är Pinterest InstagramFlick (world map), LocationScout500px….. ja det är nog de jag främst använder. När jag hittar en plats som är intressant gör jag en sökning på google maps och flaggar den platsen. I dagens datum ser min maps ut som nedan över Färöarna.

Bild från Google Maps

Japp det är många platser. Men på en resa på 9 dagar som jag planerat för är det faktiskt möjligt då avstånden är hyfsat små men ja de slingriga vägarna tar ju sin tid att köra. Och det blir ju många fotostopp längs med … men jag tror det är möjligt. Jag vill oavsett vara förberedd och påläst för att om jag är på en plats vill jag känna att ”vad ska jag välja bort” istället för att jag eventuellt missa en guldplats och bara susa förbi utan att veta vad som finns där. Så har jag jag gjort i hela mitt vuxna liv när vi ska besöka nya platser. Man kan kalla det kontrollbehov eller så kan man kalla det resledargenen 😀

På sidan LocationScout och Flickr kan en gå in på bilden och se när den är fotad, i vilken riktning och vart solen är vid soluppgång och nedgång. Fiffigt va? Sedan får en ju göra bilden till sin egen när en väl fotar.

Prt scr från LocationScout och Flickr

Jag går ofta ner på gatunivå i Google Maps. Då kan en få bra uppfattning av hur det ser ut. Så ta tag i den gula lilla människan och droppa den vart du vill. Alla vägar går inte att se i gatunivå men ibland finns det bilder kopplade till en plats och då är de små blåa prickar.

När jag gick ner i gatunivå på detta ställe köpte jag rätt snabbt nya vandringskängor. Bäst att ha bra grepp när jag ska gå där på åsen … Jag har även läst mig till tipset att INTE använda kläder gjorda av galon för halkar du … ja då åker di rutschkana en bit 😀

Jag kollar även vad som finns för fysiska böcker om platsen. Eftersom jag gör så grundlig digital research gillar jag enkla reseböcker. Om Färöarna hittar jag väldigt lite böcker. En del reseskildringar men få faktaböcker. Jag har ändå köpt denna, mycket text och få bilder men det var ändå den bästa jag hittat.

När resan börjar närma sig kollar jag av alla markeringar på google maps och gör min egna lilla resebroschyr över stället. Jag kollar upp öppettider, adresser, vad det kostar att besöka och om jag verkligen kommer vilja åka just dit….rannsaka mig själv om det verkligen är ett ställe som är intressant. Denna ”broschyr” gör jag i ett dokument och kan se ut som nedan.

Resan till Färöarna kommer jag att göra ensam, precis som till Island, och då vill jag verkligen ha koll på läget och veta avstånd från det ena till det andra så jag kan planera hur många mil jag orkar köra per dag. Min hjärna går ofta lite i spinn och högvarv och då glömmer jag lätt saker jag hade tänkt så den är ett bra hjälpmedel för mig att gå tillbaka till när jag är på väg. Sedan vet jag att när jag väl är på plats kommer jag inte att följa den till punkt och pricka men det är skönt att ha en grund att stå på. 😀

Jag vet när på året jag vill besöka och det är under sommartid, lagom till sommaren 2024 tänkte jag. Varför sommaren? Mindre lerigt, som varmast 15 grader och som minst stormar. Perfekt!

Jag kommer även denna gång sova i bilen. På Island hyrde jag bil med tält på taket. Jag har inte sett den typen av bilar på Färöarna och det hade en klar nackdel och det var när det stormade. Då blåste det rejält i tältduken om jag inte parkerade i rätt vinkel på centimetern. Men på Färöarna har de en del campervans och det blir en toppenbra lösning för mig! Jag har bokat min van här igenom https://campervans.fo/campers/

Ja det var lite om hur jag förbereder inför en resa vilken som men just nu är det som sagt Färöarna jag drömmer om och planerar inför.

You Might Also Like

Back to top