Island förberedelser

Det suger i restarmen!! Island har varit en drömdestination länge för mig. Jag har fyllt på min Google Maps i många år nu, det är många ställen som är värda att besöka.

När det är en resa jag kan planera i förväg gör jag just så här. Jag dammsuger nätet efter vackra och inspirerande bilder. Sidor jag främst kollar på är Pinterest Instagram, Flick (world map som finns under fliken explore), LocationScout, 500px….. ja det är nog de jag främst använder. När jag hittar en plats som är intressant gör jag en sökning på google maps och flaggar den platsen. I dagens datum ser min maps ut som nedan.

Bild från Google Maps

Ja jag vet det är många platser. På en resa 11-13 dagar som jag planerat för är det omöjligt att besöka samtliga platser som jag markerat MEN jag vill vara förberedd och påläst för att om jag är på en plats vill jag känna att ”vad ska jag välja bort” istället för att jag eventuellt missa en guldplats och bara fara förbi utan att veta vad som finns där. Så har jag jag gjort i hela mitt vuxna liv när vi ska besöka nya platser. Man kan kalla det kontrollbehov eller så kan man kalla det resledargenen 😀

På sidan LocationScout och Flickr kan en gå in på varje bild och se när den är fotad, i vilken riktning och vart solen är vid soluppgång och nedgång. Fiffigt va? Sedan får en ju göra bilden till sin egen när en väl fotar för att kopiera rakt av är aldrig roligt.

Prt scr från LocationScout
Prt scr från LocationScout
prt scr från Flickr

Jag går ofta ner på gatunivå i Google Maps. Då kan en få bra uppfattning av hur det ser ut. Så ta tag i den gula lilla människan och droppa den vart du vill. Alla vägar går inte att se i gatunivå men ibland finns det bilder kopplade till en plats och då är de små blåa prickar.

Bild från Google Maps

Jag kollar även vad som finns för fysiska böcker om platsen. Eftersom jag gör så grundlig digital research gillar jag enkla reseböcker. Min främsta favorit är böckerna från förlaget Första Klass som heter ”Topp 10”. De är lagom stora att ha med sig när man åker med.

När resan börjar närma sig kollar jag av alla markeringar på google maps och gör min egna lilla resebroschyr över stället. Jag kollar upp öppettider, adresser, vad det kostar att besöka och om jag verkligen kommer vilja åka just dit….rannsaka mig själv om det verkligen är ett ställe som är intressant. Denna ”broschyr” gör jag i ett dokument och kan se ut som nedan.


Som ni ser så lägger jag sevärdheterna områdesvis så det ska vara lätt att hitta. När jag är i just ett område ska jag se vad finns det just där.

Resan till Island kommer jag att göra ensam och tyckte ni att ovan dokument är overkill så kommer ni bli förskräckta när ni ser det jag påbörjat till Island.. det är mer en mindre bok. Det är nästan så jag blir förskräckt själv. Men eftersom jag kommer att vara ensam så vill jag verkligen ha koll på läget och veta avstånd från det ena till det andra så jag kan planera hur många mil jag orkar köra per dag. Sedan vet jag att när jag väl är på plats kommer jag inte att följa den till punkt och pricka men det är skönt att ha en grund att stå på. Den är under uppbyggnad så nedan bild är inte färdig 😀

Jag vet när på året jag vill besöka Island. Jag vet även att OM vädret vill vara med mig vill jag fota stjärnor och vintergatan. Därför ska jag INTE åka när månen är som fullast utan när det är nymåne och dagarna innan och efter. Då har jag i alla fall gjort vad jag kan för att få rätt förutsättningar men vädret styr en aldrig över. Jag har naturligtvis kikat VAR det kan vara mest intressant att vara vid nattliga fotograferingar.

För att vara flexibel i var jag ska vara kommer jag endast att boka boende för första natten. Den kommer att bli i Reykjavik. Jag kommer att hyra en campervan så jag kommer kunna vara precis där jag vill när jag vill. På det viset har jag aldrig rest tidigare men WTF kan vara fel med det. Jag har varit på road-trips där vi sovit inne i bilen men mer obekvämt. På en så här lång resa och när jag reser själv måste jag kunna sova ordentligt för att känna mig utvilad. Det är ändåck 1332 km om jag ska åka raka vägen runt hela Island…jag har inte tänkt att åka helt rakt…utan mer åt drygt 2000 km.

Har ni tips och erfarenhet att dela med er får ni gärna det.

Ja sedan har vi det där med Covid-19…. en vet ju aldrig om en kommer iväg så inget är bokat än och kanske är det så att jag får hålla på denna resa ett tag till men förhoppningsvis blir den av 2021.

Ja det var lite om hur jag förbereder inför en resa vilken som men just nu är det som sagt Island jag drömmer om och planerar för.

You Might Also Like

Back to top