Skottland dag 7 och 8

Näst sista dagen!
När vi vuxna i sällskapet så här på 7:e dagen säger att nu ska vi gå upp på ännu en utsiktsplats så tog det lite emot i tonåringens humör. Han hade fått lite nog av alla kullar och berg som skulle bestigas hela tiden och frågade varför vi inte åker på semester som alla andra, en lugn semester som en inte behöver ha semester efter när man kommit hem igen 😀

Eftersom jag och Fredrik båda vaknade tidigt denna morgon gick vi två ut på en morgonpromenad och lät tonåringen sova lite mer. Vi gick till det gamla området Dean Village. Vi såg Edinburgh vakna till liv och vi såg skolbarn klädda i uniform gå till skolan. Vi stod som två creepy nuts och tittade på barnen på skolgården och kunde se de som var noga med sin slips och de som hade den på trekvarten. Tänker att en kan se en hel del karaktärsdrag bara av att titta på hur slipsen behandlades :-D. När vi vände oss om för att gå igen såg vi vaktmästaren observerade oss och han var nog lättad över att vi gick och han slapp ingripa och frågade oss varför vi glodde på skolbarn. ”Jo så att ehh vi gillar bara att observera olikheter och likheter med varifrån vi kommer, inget konstigt med det”.

Jo idag skulle vi upp till två utsiktsplatser. Den högsta först, Holyrood Park, för att sedan muta med en hamburgare på ett bra hak, The Holyrood 9A, för att ta sig upp på nästa lite mindre kulle, Calton Hill. Bra strategi va?!?!

Men först en liten tunnel som råkade vara på vägen (Innocent Railway Tunnel) …

Holyrood Park (tänk er en solnedgång där….)

När vi var på väg till nästa kulle passerade vi en … ja en kyrkogård! Inte ens jag visste att den vackra kyrkogården låg precis där vi skulle gå förbi. Jo för annars har jag rätt bra koll på vackra saker och kan ”råka” gå förbi men denna var faktiskt ett ärligt råkade gå förbi.

Calton Hill

Någon som ser likheterna i min graciösa uppklättring med konsten på väggen? 😀 Upp kom jag i alla fall!

Ett besök på kyrkogården Greyfriars Kirkyard. En kyrkogård som i mina ögon är känd för två anledningar … den första är Bobby!

Let his loyalty and devotion be a lesson to us all.”

text på Bobbys gravsten

Historien om den lilla terriern Bobby berör mig ju naturligtvis och går rakt in i mitt hjärta. Detta är den självklara platsen att börja när man ger sig i kast med Greyfriars Kirkyard. Den lilla lojala hunden Bobbys grav ligger nära hans älskade husses grav på kyrkogården. Bobby dog ​​i januari 1872, 16 år gammal då hade han tillbringat över 14 år med att vakta sin älskade ägares grav. Hjärtgripande som attans!

Det är inte ovanligt att glada besökare lämnar pinnar, hundleksaker och blommor på Bobbys grav. Denna dag låg det mest pinnar på husses grav, men det är väl han som skulle ha kastat dem till Bobby <3

Nästa anledning som gör det värt att besöka kyrkogården är …

”There is no good and evil, there is only power and those too weak to seek it.”

Voldemort i boken/filmen Harry Potter och de vises sten

Japp! Det är kyrkogården som sägs ligga som inspiration till J.K. Rowlings många namn som används i böckerna. Bland annat till lord Voldemort. Stackars oskyldige Tom Riddell. När han gick bort 1806, kunde han väl aldrig kunna tänka sig att han hade någon aning om att bli inspiration till en av de mest kända skurkarna i modern barnlitteratur. Men det är precis vad han har blivit! En ström av hängivna Potter-fans strömmar in på kyrkogården för att hylla en grav som författaren har sagt sig blivit inspirerad av till sitt skrivande.

Den första bilden är Tom Riddell/Lord Voldemorts gravsten … alltså den som inspirerade, inte karaktärens… asch ja ni fattar! Jag gick visst wild and crazy här med att fota döskallar. Det insåg jag först när jag redigerade bilderna att de var rätt många olika skallar på gravstenarna.

Mer inspiration till Harry Potter är kanske denna gata som är lite lik Diagon Alley. Den ”riktiga” Diagon Alley fotade jag när jag och tonåringen som då var 9 år och gillade H.P. en hel del mer var på Universal studios inspelningsplats utanför London 2016. De bilderna hittar du här. Färgglatt som bara den!

Tillbaka till den lilla hunden Bobby och att han var av rasen Dandie Dinmont terrier (enligt artikeln här). Det gjorde att, om jag räknade Bobbys staty, så såg jag inte mindre än 10 av Skottlands alla 14 hundraser på vår resa. Ja det var lite kul att se om jag kunde pricka in samtliga men det kunde jag alltså inte. Däremot såg jag många av samma ras och flest såg jag av rasen Border collie och Westie.

Självklart ska jag redogöra vilka raser som jag har sett:

 • Bearded collie
 • Skotsk terrier
 • West highland white terrier
 • Cairn terrier
 • Golden retriever
 • Långhårig collie
 • Border collie
 • Shetland sheepdog
 • Border terrier
 • Dandie dinmont terrier

De jag missade var:

 • Skotsk hjorthund
 • Korthårig collie
 • Gordon setter
 • Sky terrier

Nästa dag skulle vi åka hem…

Skottland dag 8

Sista morgonen gick jag och Fredrik ut igen innan vi åkte till flygplatsen. Alltså världen!! Hur vacker är du inte?

Så resan har kommit till ett slut! Visst är det skönt att komma hem, det är det ju.
Så vad var bäst? Så svårt att väja. Konserten naturligtvis, den var ju bara såå bra. Men den hade varit bra i vilken stad som helst så vad var bäst med just resan i Skottland? Kan inte välja men mötet med den franska bagaren som lärde oss om skottarnas dåliga smak på mat, eller paret som ägde guest houset vi bodde på, att få hänga med tonåringen en hel vecka eller kämpandet upp för Old man of Storr. Eller … nej det är så svårt. Det finns så många händelser som nu hamnat i minnet ”det bästa i mitt liv”. Och ja apropå minnen så köper vi ju något att hänga i vår julgran varje gång vi varit någonstans. Denna resa får symboliseras med en säckpipa som gnäller en lång och gnällig sång 😀 Den ska hängas upp bland Påven, en snopp från Aten, en fotboll från Barcelona, en flamingo från Florida och många många fler! Vi köpte även en ny Harry Potter att hänga i julgranen då den från 2016 spårlöst försvunnit för oss.

Ett stort tack för att du ville hänga med på vår resa i Skottland! Vill du läsa fler reseberättelser så kan du bläddra runt här på min hemsida. Där finns allt från Island och Andorra till roadtrips i USA och Europa.

You Might Also Like

Back to top