Roadtrip, dag 5, Auschwitz-Birkenau

Som vanligt så visar jag inte våra familjebilder här på hemsidan. Vill ni se dem är ni mer än välkomna hem till oss så visar vi dem. Denna resa är fotad mest med min Huawei p30 pro och lite med min Canon systemkamera.

Vårt hotell som låg i en liiiitet samhälle som heter Goczałkowice-Zdrój hade gjort små frukostpåsar till oss när de fick veta att vi skulle missa frukosten för vi skulle åka tidigt. En till oss var, så gulligt och omtänksamt!

Strax efter vårt besök i dödslägret skrev jag så här på mitt privata fb-konto

”Hur summerar man en upplevelse i helvetet?
Jag har rört vid taggtråd som dödat, sett vagnar som färdat barn till arbete och död, jag har känt hur kvavt det är i celler där människor stått som straff, sett rum där nyfödda bebisar dränkts. Så mycket förtvivlan på ett och samma ställe. Men JAG kunde gå ut på andra sidan taggtråden utan att riskera mitt liv. Det gör mig ödmjuk inför livet. Det här bär jag med mig resten av mitt liv! Det ska göra ont att tänka på det! Gör det ont att tänka på detta då tror jag att man är på rätt väg i livet! ”

Ja det var ett försök i att samla mina tankar efter besöket. Jag tyckte det var riktigt jobbigt att vara där. Mina tårar rann flera gånger. Det är helt klart värt ett besök.

Sedan var det rätt ”turistigt” och lite för effektivt med guider. Vår guide var rätt opersonlig och snabb i all fakta. Man fick ett klistermärke man skulle sätta synligt med klockslag för ens besök och man slussades hit och dit. Vi hade exakt 12 minuters paus då vi hade besökt Auschwitz I och innan vi skulle ta bussen till Birkenau. Lite magont över detta fick jag stressandet och skyfflandet av folk. Jag som vill stanna upp och reflektera (…läs fota) hamnade på efterkälken hela tiden men man hade hörlurar med guidens röst hela tiden så jag missade inget. Men lite synd på hela upplevelsen tycker jag. Nedan kommer en del av de bilder jag tog där.

Efter denna känslostorm kände jag att jag inte riktigt kom ifatt mig själv under resan utan var så nära mina egna känslor som det bara går. Vi åkte iallafall vidare till Krakow där vi bodde på hotell i den gamla delen av staden. Helt fantastisk stad! Vi anlände på eftermiddagen och bara söp in kvällsatmosfären! Den oreligiösa familjen sov gott med ett krucifix ovanför sängen och ett utanför fönstret 😀

You Might Also Like

Back to top