Färöarna dag 8

6/7 2024

Denna dag gick i kapproddens tecken. Jisses så kul att få uppleva något riktigt färöiskt som deras nationalsport. Vilken glädje och entusiasm jag upplevt idag. Men förmiddagen blev det lite ”turistande” till en av inspelningsplatserna till serien TROM och en byn Kirkjubøur som är är Färöarnas viktigaste historiska ort som har legat där det ligger sedan vikingatiden.

Velbastaður med inspelningsplats från kriminalserien TROM. Huset där Sonja bor.

Kirkjubøur med den ruinen av den gamla Magnuskatedralen från 1300-talet, Olofskyrkan som byggdes på 1200-talet (det är den äldsta kyrkan på Färöarna som fortfarande är i bruk) och Kungsgården (de äldsta delarna av blockhusen härstammar från 1000-talet och kallas roykstovan). Kungsgården räknas som ett av världens äldsta ännu bebodda trähus.

Hästar ligger mig varmt om hjärtat. Jag pratar gärna med dem en stund.

Som sagt den mesta tiden av denna dag la jag i Runavik och på kapprodd med ett stort leende på läpparna.

Jag har mängder med bilder från denna dagen och jag har lagt de 182 bästa i ett album på Facebook med länk nedan. Men här är mina topp 5 favoriter från kapprodden.

Vilken härlig stämning! Ingen aning om regler men tror det var först i mål som vann i olika klasser 😉, inte svårare än så. Roligast var att se när de la i och tog upp båtarna och hurrade vinnarna genom att lyfta upp båten i luften i armarna medan den som höll takten (?) satt kvar i båten och hyllades. Jättefint 😃 En härlig dag att hänga med färöingar i något de värderar högt.

När jag diskade på campingen hörde jag några prata på tyska om valjakt och valslakt, jag fick först uppfattningen att de pratade allmänt om detta ämne. Men sedan under samtalets gång misstänkte jag att de pratade om en specifik händelse. Japp, det bekräftades dagen efter att det skett ett grindadráp i byn Kollafjørður. En hetsjakt på val som avslutas i slakt. Ett samhälle jag körde igenom på morgonen. Jag har inte tagit helt ställning emot denna jakt, jag har läst på en hel del och jag tycker den låter fruktansvärd men jämfört med all annan jakt och behandling av tamdjur innan slakt vet jag inte vilken typ som är värst. Jag antar vår syn på andra levande varelser är den mest fruktansvärt egoistiska som finns och att den ligger till grund i vårt behandlande av många djur och hela vår planet. Så det är väl där mitt problem finns egentligen, vår syn på hur vi roffar åt oss. Och nej jag är inte perfekt, jag flyger (har flygskam), jag borde äta ännu mer vegetariskt och jag är inte helt genom snäll alltid men jag försöker vara tacksam, ödmjuk och tänka genom mina val så de blir så bra som möjligt.

Dag 1 Färöarna
Dag 2 Färöarna
Dag 3 Färöarna
Dag 4 Färöarna
Dag 5 Färöarna
Dag 6 Färöarna
Dag 7 Färöarna
Dag 8 Färöarna
Dag 9 Färöarna
Dag 10 Färöarna

You Might Also Like

Back to top