Bröllopsfotografering – hur går det till #5

Nu har vi kommit till inlägg nummer 5 i min serie av inlägg hur en bröllops fotografering KAN se ut och momentet som vi kommit fram till nu heter FEST!!! Kanske passar sämre så här dagen efter… 😆

Här är mina bilder i kombination med era gästers bilder den perfekta blandningen! Gärna tillsammans med rörligt material med. Filmade tal att lyssna på efteråt är en höjdare! För ni kan omöjligt minnas allt som sas denna kväll.

Här har jag inte mycket bilder att visa av två anledningar. 1, fram tills nu har jag känt att jag inte gärna tar bröllopsfesten då jag tycker att 6-8 h räcker att jobba och då brukar vi vanligtvis säga hejdå när ni sätter er till bords. MEN i somras fotade jag några timmar till på ett bröllop och fick lite mersmak så jag kommer nu att erbjuda att jag fotar hela kvällen lång. och anledning nr 2 är att de få jag har fotat är ju på människor som inte skrivit avtal med mig så jag kan visa dem på sociala medier.

Om ni bokar mig på festen tycker jag att vi ska satsa på att fota under golden hour. Under golden hour kan ljuset vara helt magiskt ute… ja det KAN vara det, om det inte ösregnar och blåser stormvindar som det var en gång då just en sådan var inplanerad. Men lösningen på det blev att vi tog sådana bilder ett år efter istället 🥰 När just golden hour infaller beror ju såklart på årstid och vart vi i världen befinner oss. Denna fotografering behöver inte ta mer än 20-30 minuter beroende på vart vi kan vara där solen syns. Att smita iväg så där på kvällen kan vara lite skönt för att bara andas lite under en stimmig och glad fest. MEN om vi ska göra detta bör toastmaster/toastmadame veta om detta innan de gör sitt körschema.

En vinterdag som idag är golden hour mellan 14.00-16.00 här i Småland medan samma plats har golden hour kl 20.44-22.30 mitt i juli. Och så är det ju framförallt väder beroende.

Men någon gång under kvällen eller natten då så säger vi Hej Då och förhoppningsvis på återseende. Ni festar vidare och jag åker hem för en ny fas i arbetet som bröllopsfotograf och det är allt efterarbete … 🤘💻

Det absolut första jag gör efter en fotografering är att säkerhetskopiera era bilder. Därefter börjar jag att sålla ut mina favoriter och kastar de bilder som inte håller måttet eller är likadana i en serie av bilder. Jag är ”trigger happy” som gärna tar flera bilder i en serie där ni har olika uttryck. Men eftersom jag älskar seriebildtagningar kan det ibland bli en hel del att sålla bland 🙈

Mellan varje delmoment i efterarbetet brukar jag låta era bilder ligga någon dag för att få nya ögon när jag tirrar på dem igen. Det är lätt att ibland bara hitta fel i sina bilder eller inte hitta fel alls utan vilja spara allt. Det beror lite på vilket humör en är på, därför är det viktigt att gå ifrån datorn om så bara för några timmar.

Nåväl när jag har sållat efter metoden ”kill my darlings” är det dags för att börja redigera. På min hemsida kan ni läsa om att det ingår ”grundredigerade” bilder. Ja vad är det? Jo det är att bilden har efter behov tex förbättrats i ljus, rätats upp och/eller beskurits. Det är det som ingår.

Något som INTE ingår är retuschering och bildmanipulation. Det är något ni får betala extra för om ni önskar. Vad är då exempel på detta? Ta bort tillfälliga märken på huden (acne, sår, snorbusar på barn), trolla bort märken efter snusdosor i fickan, stryka skjortan, puffa upp lockar i håret, byta ansikten på gruppbilder, ta bort störande objekt i bakgrunden m.m. m.m. Detta får en alltså betala extra för. Något som jag ALDRIG gör av etiska skäl är att ändra kroppsformer eller hudfärger.

Filmerna som visas här är exempel på sådant som INTE ingår, dvs byte av ansikte från annan bild eller ta bort störande element (tex giraffer som inte ska vara med på bild 🙂 .

När jag känner mig färdig med redigeringen lägger jag upp samtliga bilder som är kvar och redigerade i ett album på en sida som heter Pixieset. Dessa bilder är lågupplösta med vattenstämpel på för er att titta på och göra ert urval. Japp det stämmer att ni får alltid titta på bilderna innan ni behöver bestämma er för hur många bilder ni vill köpa.

Hur många finns i urvalet då? Ja det är beroende på hur många timmar ni bokat mig, hur mycket poser ni vill fota, hur många ni är och hur mycket ni prioriterar just fotografering på er dag. Så jag är ute på hal is när jag slår till med en summa för det kanske inte blir just den mängden på er dag men en hel dags fotografering blir oftast några hundra bilder. Och jag har aldrig haft ett brudpar som önskat sig fler bilder, snarare är det svårt att välja ut ur det antalet som finns. Och ja det är ett väldigt fördelaktigt pris på just ”samtliga” bilder än att köpa till enstaka. Men det är upp till var och en att bestämma hur många de vill köpa.

Paret på detta bröllop jag visar här fick över 400 bilder i sitt urval. Jag har med hänsyn till GDPR tagit bort bilder där deras gäster visas.

Ni gör ert val inom 1 vecka efter att ni fått länken, ni meddelar mig att ni är klara med ert val, jag mejlar en faktura som ni betalar inom 30 dagar och därefter låser jag upp ert album och lägger upp de högupplösta filerna för er att ladda ner. Så ju snabbare ni gör ert urval och betalar fakturan desto snabbare får ni era bilder. Det brukar nämligen vara en standard fråga hos brudpar när leveransen sker.

Om ni bokar mig 4 h eller mer ingår för närvarande även en förstoring i måttet 40×50 som skickas hem till er eller hämtas hos mig. Det finns även chans att köpa till fotobok om ni vill det.

Prisuppgifter för fotografering hittar ni här på min hemsida: BRÖLLOPSFOTOGRAFERING

Nu har ni fått hänga med i 5 inlägg i hur en bröllopsfotografering KAN se ut. Detta är endast förslag, det går att göra 1000 olika variationer. Så hur vill ni ha det? Hur vill ni föreviga er dag? Och … får jag vara med? Bröllopssäsongen 2023 väntar och jag vill gärna få fler bröllopsbokningar 🤘 Hoppas vi hörs!!

You Might Also Like

Back to top