Rom dag 1

Som vanligt så visar jag inte våra familjebilder här i bloggen. Vill ni se dem är ni mer än välkomna hem till oss så visar vi dem 🙂 . Och de flesta bilder är tagna av mig men någon enstaka är tagen av min man Fredrik och kanske även av min son Teonor. 

Flög med Norwegian från Landvetter till Rom 14/2, vi i familjen på alla hjärtans dag. Tar bara knappt 3 h så är man framme vid lite varmare breddgrader. Härligt så här i februari. Vi hade kollat vädret innan och det skulle regna en hel del och vara 11-15 grader. Sådär skönt men oj vilket väder det verkligen var!! Inte mycket regndroppar och snarare 15-20 grader varmt. Riktigt skönt!

_MG_2508

När vi är ute och reser promenerar vi mycket. Så även denna gång. Älskar att gå och att ta kollektivtrafik. Man får uppleva så mycket mer då. Jag är ett kontrollfreak så jag kollar upp en hel del innan vi åker. Skriver excelark över staden med saker som kan vara intressanta, öppettider, inträde och adress. Det är halva nöjet tycker jag 😀 Nedan är hur en sida ur ett sådant kan se ut.

Untitled-1

Nåväl, om man går ca 1 mil om dagen i Rom i 5 dagar så får man se mycket.

Tog tåget jättesmidigt till området Trastevere där vi bodde på Domus Tiberina Hotel. Ett 2-stjärnigt hotell som levererade över förväntan. Vi tänkte ett billigt ställe att spendera nätterna på men det var även ett hemtrevligt ställe med mycket tillmötesgående personal OCH perfekt läge att utgå från.

IMG_2518IMG_2514 IMG_2532 IMG_2512

Vi kom fram strax efter lunch så vi checkade in och begav oss mot Colosseum som låg 2,5 km därifrån. Nu är det så i Rom att man kan inte bara gå från punkt A till B utan att se en himmelens massa där emellan. Där är ju ruiner både till höger och vänster hela tiden. Innan vi var framme hade vi hunnit konstatera att det var kö till Mouth of truth (mer om det en annan dag), haft löpartävling på Circus Maximum och nästan trampat i hundskit 3 ggr var.

_MG_2572IMG_2543

Min första reaktion på Colosseum var ”Är den inte större?”. Ja jag hade tänkt att det skulle vara större. Fredrik tyckte att de hade byggt stort nog med tanke på vilka hjälpmedel de hade 😀 Ja han har nog rätt 😉

_MG_2615

Colosseum Panorama1IMG_2645_MG_2638_MG_2634_MG_2640 _MG_2626

Det blev mörkt medan vi var där med otroligt vackert ljus strax innan. Ibland ska man ha tur med ljuset 🙂

Vi åt kvällsmat, vår första pizza och den var så otroligt god. Ja jag var hungrig men shit va gott det var! Medan vi åt kom det en regnskur som vi missade för vi åt.

Sedan gick vi vidare hemåt men ett annan håll för att stöta på fler ruiner och vackra skrytbyggnader.

Jag har tagit en hel del bilder för att få ihop till panoraman och ja det är svårt att få till rätt vinklar och proportioner. Jag har inte jobbat så mycket med första bilden nedan så den ser alldeles sned ut men så får det vara för tillfället. Detta är vid Forum Romanum (Trajan´s market och Marstemplet på Forum of Augustus)

Panorama forum1_1_MG_2677

Detta skrytbygge som heter Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II på italienska såg vi precis varje dag. Gick vi inte förbi det såg vi det på håll. Ständigt närvarande och lätt att känna igen när man stod på höjder och såg ner över staden. _MG_2707 _MG_2701

Byggnaden ovan ligger jämte Piazza Venezia som var en jäktig genomfartsled där det såg ut som om de körde lite hur de ville, men de hade säkert koll 🙂 . Bilderna är tagna på fri hand med längre slutartid. Så lång slutartid jag kunde innan det blev rörelseoskärpa.

_MG_2716_MG_2714

Broar broar broar. Här är det Ponte Cestius inte långt från vårt hotell.

_MG_2737

Det var alla bilder jag tänkte visa från vår första dag i Rom. Mer kommer….

You Might Also Like

  1. Rom dag 3 – Robie Aqvilin – fotografering

    […] 1 i Rom hittar du här och Rom dag 2 […]

  2. Rom dag 4 – Robie Aqvilin – fotografering

    […] 1 i Rom hittar du här, Rom dag 2 här och Rom dag 3 hittar du […]

  3. Rom dag 5 – Robie Aqvilin – fotografering

    […] 1 i Rom hittar du här, Rom dag 2 här, Rom dag 3 hittar du här och Rom dag 4 […]

Back to top