Roadtrip, dag 4, Kutna Hora

Som vanligt så visar jag inte våra familjebilder här på hemsidan. Vill ni se dem är ni mer än välkomna hem till oss så visar vi dem. Denna resa är fotad mest med min Huawei p30 pro och lite med min Canon systemkamera.

Vi lämnade Prag för denna gång för att fara vidare mot Polen. För er som läste gårdagens inlägg om mina måsten när vi är iväg så är nästa stopp vi ska göra et sådant. Jag hade hittat ett makabert ställe som jag kände att jag ville vi skulle stanna vid på väg till Krakow. Det är en liten kyrka som ligger i den tjeckiska staden Kutna Hora och heter Kostnice Sedlec (benhuset i Sedelec). Den är numer enbart känd för att ha inredning gjord i skelettdelar från ca 40,000 människor. Historien om hur det hela kommer sig går att läsa på Wikipedia. Det var bara makabert och fullt med turister. Lite coolt att ha sett det men tja inte mer än så.

Staden är med på Unescos världsarvslista för sin arkitektur så där fanns mer att titta på. Bland annat vad jag tänker mig är den vackraste kyrkan jag någonsin sett. Den heter Marias himmelsfärdskyrka och byggdes mellan 1280-1320. Så otroligt vackra former och ljus. Imponerande hur de numer utnyttjar utrymmet vid takstolarna för utställning om kyrkan. Outnyttjat utrymme som blir så coolt!

Nästa skrytbygge vi besökte i Kutna Hora var St Barbaras kyrka. Jag vet inte om vi var trötta på kyrkor eller bara trötta på skrytbyggen men Fredriks ord ”För att vara en icke-troende familj så besöker vi väldigt många kyrkor” var så sanna! När vi var uppe på denna höjd som denna kyrka ligger på kunde vi räkna till inte mindre än 5 stora kyrkor till inom synhåll. Det är en relativt liten stad med 20,000 invånare. Vad 17 ska de med så många kyrkor och andra stora byggnader till? Ok, ser man till histiorien och vad de som bestämmer la mer pengar än vetttigt på får man svaret. Kutna Hora har med sina silverbrytningar varit ett mycket rikt område och ja vad gör man med pengar ….spenderar på sådant som får en att se än mer rik ut :-S

Denna kyrka är nog mest välbesökt men tja det var mycket guld och annat skrytigt. Vacker javisst absolut. Alla dessa 3 kyrkor är absolut värda att åka till men hade de legat på 3 olika orter så nja då hade nog benhuset vunnit just för det var så makabert.

Vi åkte vidare mot ett av höjdpunkterna för vår resa, Auschwitz-Birkenau, om detta ställe nu kan vara en höjdpunkt. Om detta skriver jag om i nästa inlägg. Vi stannade en natt i ett litet samhälle 30 minuter från Auschwitz så vi hade nära dit dagen därpå. På det hotellet/pensionatet blev vi så bortskämda så hälften hade varit nog. Vi fick låna cyklar och cyklade på kvällen. Jag har mobilen på en inställning där den tar en bild om jag säger något högt….ja ni kan ju bara tänka er hur många knepiga bilder det kan bli med en sådan inställning även om den är superbra som oftast. Bilderna nedan på vår cykeltur bju jag på 😀

You Might Also Like

Back to top