Island dag 7

Börjar ni tröttna på min resedagbok? Haha vi har några dagar kvar.

Denna morgon när jag vaknade var det frost på gräset och bilrutan men inne i sovsäcken var det varmt och gott. Det var bara nästippen som frös. På campingen var vi 4 bilar. Det var den campingen som ligger precis vid Stuðlagil Canyon och där fanns inga direkta faciliteter utan bara en toalett.

Att laga mat och diska i minusgrader ville jag inte så jag flög en tur med drönaren och sedan begav jag mig vidare.

Som jag skrev i föregående inlägg så är vattnet i denna ravin klarblått på sommaren och nu i september har de släppt på vatten från kraftverket längre upp och det är det som gör att vattnet är grumligt. Det hade så klart varit vackrare med blått vatten men en kan ju inte få allt 😀

Hur långt tror ni att ni kan köra på nord östra Island en tidig torsdagsmorgon innan ni får första mötet på vägen? Rätt svar för mig är: 1 h denna dagen, det slogs någon dag senare med 1,5 h 😀 . Såg bara några får och när jag sedan svängde in på en F-väg till vattenfallet Dettifoss östra parkering var där inte ens får som höll mig sällskap, helt tomt!

Alltså de här varningssyltarna! För en som är 2 äpplen hög redan är varje backe en ”Blindhaed” så de här backarna var jag verkligen uppe i himmelen med vad jag såg och jag var glad varje gång över att jag inte lyckades få möte just där 😀

När jag kom fram till den östra sidan fanns där några besökare men inte många men däremot såg jag att på den västra sidan som skulle ta 1 h att köra till (dvs köra tills det fanns en bro att köra över och sedan tillbaka fast på motsatta sida) var där mer folk. Jag blev nyfiken på vinkeln från den sidan och körde dit. Vilken sida som var bäst var hugget som stucket. På östra sidan, där jag började, kom en väldigt nära det enorma fallet och det fanns fler ställen att ramla på och kanske komma för nära och vägen dit var mer skakig. Västra sidan var det byggda platåer och mer lättillgängligt och därmed mer turister. Jag är glad jag åkte till båda sidorna för detta fall var nog det som imponerade på mig mest. Vilen kraft! Så liten jag kände mig. 44 meter högt och en enorm vattenmängd som passerade med ett högt dån.

Vyn från östra sidan:

Vyn från västra sidan och därifrån kan en även besöka vettenfallet Selfoss (bild 2):

Jag åkte vidare till Krafla som ligger i ett område vid en stor kraftstation där det pös och rykte ut varenda berg. Där fanns en alldeles blå sjö i ett kraterhål. Denna vulkan hade ett utbrott så sent som 1984. .

7 km därifrån ligger ett område som heter Hverir där det bokstavligen luktar äggfis och det ryker ur marken. Jag gillade verkligen dessa ställen. Det bubblade och pös och det såg så overkligt ut.

Hverir och Myvatn ligger i ett aktivt vulkaniskt område. Mývatn bildades för cirka 2 300 år sedan av ett stort vulkanutbrott med basaltisk lava. Genom fortsatta explosioner på många olika platser bildades en grupp lavaformationer som liknar vulkankratrar. Efter en tid flöt lavan ut ur dessa, vilket medförde att en skog av stenpelare formades. Den största av dessa formationer kallas Dimmuborgir (och japp detta ställe kan en se flera gånger i serien Game of Thrones).

Kan ni gissa vilken serie denna grottan varit med i? Jaja jag anade att ni visste. Här var så hett! Hett efter Jon Snow och Ygritts möte… nädå, det var jäkligt varmt vatten så hela kameran immade igen 😀

På eftermiddagen anlände jag till Husavik. Jag var så in i döden trött den eftermiddagen att jag tog in på ett guesthouse och sov i 2 timmar. Jag bara la mig på sängen och somnade. Jag hade till och med skorna på mig fortfarande.

När jag hade vaknat efter 2 h var jag utsvulten och gick en runda i hamnen. Nynnade på låten Husavik och såg fram emot valsafarin dagen efter. När jag gick där i hamnen hörde jag hög musik, den kom från kyrkan och jag gick in. Där repade de till en konsert de skulle ha dagen efter. Dt är sådana här minnen som är de finaste tycker jag. De där oväntade och egentligen rätt små och vardagliga men ja de finaste.

Hade hoppats på norrsken här redan tidigt på kvällen för de sa att föregående natt då hade det varit ett helt magiskt norrsken i alla dess tänkbara färger…. tror ni det var något för mig denna natten? Nej, no, njet, nopp. Typiskt!

Laddade några av mina batterier ….

Dagens bilrutt

You Might Also Like

Back to top