Bröllopsfotografering – hur går det till #3

Vanligtvis börjar vi med porträttfotograferingen nu, direkt efter first look om ni har valt det. Har ni barn med på fotograferingen kan det vara lämpligt att börja med att ta några bilder på er som familj. Jag brukar rekommendera er att ha en barnvakt eller någon som kan koncentrera sig på barnen så ni slipper göra det. Det kan vara skönt att få ägna er fullt ut åt varandra.

När vi fått barnen med på några bilder fortsätter vi med bilderna där ni som par är i fokus. Vi tar även bilder på er en och en och tillsammans med ert brudfölje om ni har ett sådant.

Jag brukar även ta bilder på detaljer så som blommor och ringar. Har ni önskemål om hur de ska se ut så kom gärna med dem i er mood board eller muntligt. Jag har haft par som haft ringarna hängandes i en fiskekrok, små berlocker på älskade anhöriga som inte är med oss längre, mormors örhängen och halsband, tema chockrosa där den ena parten hade rosa strumpor som matchade buketten, ringbärare som håller ringen, mor och dotter matchande outfit, tärnors likadana armband, ring liggandes på en golfboll … … ja listan kan göras lång på unika detaljer som ni vill ha med på bild.

Så berätta för mig hur just NI vill ha det på porträttfotograferingen!

Många är väldigt obekväma framför kameran, jag med!!! Därför ger jag er ibland lite uppdrag som att gå mot mig, göra en piruett, viska något i örat, lukta på varandra och komma på olika sätt att kramas på. Detta är små gester som gör att ni slappnar av samtidigt som jag fotar era känslor för varandra.

Berätta gärna för mig om ni känner er obekväma så kan jag stötta er mer medan om ni är bekväma framför kameran kan få mer space och sköta poseringen själva.

Efter er parfotografering som oftast sker innan er vigsel (inte alltid, NI väljer när ni vill) behöver ni pausa en liten stund. Kanske gå på toa, dricka och äta lite (inget kladdigt som ni kan spilla bara!!). Ni behöver denna stund för att samla er och hitta er i nuet och jag behöver lite tid på mig att komma till vigselplatsen. När jag är framme där er vigsel ska infinna sig tar jag först kontakt med er vigselförrättare. Berätta att jag är på plats och hör mig för om det är på något ställe jag inte får vara eller något moment som hen inte vill att jag fotar. Det här brukar jag be er ta reda på redan vid vårt möte inför om vigselförrättaren eller platsen har några regler. Speciellt kyrkor kan ha lite restriktioner men jag har fotat vigslar där förrättaren bjudit in mig att stå i altarringen tillsammans med förrättaren och jag har varit med om församlingar som gett mig ett A4 med restriktioner om var, när och hur jag får fota. Detta är väldigt olika och det är restriktioner ni måste veta om och ta hänsyn till. Får jag inte vistas på ett ställe i en kyrka tex så kan jag ju omöjligen få vinklar från det hållet.

När jag sagt hej till förrättaren brukar jag fota lite gäster medan jag gör inställningar på kameran så de är de bästa när sedan ni anländer. I denna stund är jag lite som en fluga på väggen med kameran i hand. Inga uppställda foton utan mer möten. På vigselplatsen sker nämligen många möten som oftast är väldigt kärvänliga och fyllda med glädje. Många som kanske inte setts på länge eller bara är otroligt glada över att vara där för er skull. De flesta har klätt upp sig och känner sig som sitt bästa jag och det brukar synas på bilderna.

Detta är ju även en stund där ni som oftast inte är med. Så dessa bilder kan vara extra roliga för er att se och ha.

Eftersom jag har skrivit avtal med mina kunder, jag har inte skrivit avtal med varje gäst så kan jag inte visa några mingelbilder på gäster innan vigseln men lite detaljer som jag brukar fota i farten kan jag visa.

Inlägg nr 9 från bokning till leverans på en bröllopsfotografering:

VIGSELN! Huvudpunkten på er dag. Då ceremonin hålls där ni blir ETT även på papper. Ett viktigt beslut för er är om det ska vara en icke-religiös eller religiös vigsel och om vigseln ska hållas inomhus eller utomhus. Dessa val sätter en stor prägel på hela dagen.

Vem som än viger er eller vart ser mitt uppdrag ungefär det samma ut. Jag är på plats där jag får bäst bilder OM vigselförrättaren tillåter det. Ja för som jag skrev i förra inlägget så kan det finnas restriktioner.

I en vigsel där ni tillsammans går fram till vigselförrättaren börjar jag med att stå framför i mitten där ni kommer att gå. Jag flyttar mig åt sidan när ni kommit fram och tar några bilder snett framifrån. Min uppfattning om det hela är att jag ska vara en fluga på väggen under er vigsel och synas så lite som möjligt. Detta är ER stund!!

Jag förflyttar mig helst under musik och sång då det ändå är lite ljud och rörelse.

Jag försöker få bilder från samtliga vinklar och är det i en kyrka med ovanvåning går jag gärna upp där med. Men beroende på hur lokalen ser ut och om där finns restriktioner hur jag får röra mig kan bilderna skilja sig mycket.

Personligen är jag ett stort fan av utomhusvigslar där jag kan röra mig friare och få med fler vinklar MEN ja jag vet vi bor i Sverige med X antal regndagar men ja det är en favorit 😍

Många kyrkor är mörka men ack så högtidliga med pampig arkitektur och akustik som ger mig ståpäls. Men ibland känns det som att jag befinner mig i en bunker med fruktansvärt ljusinsläpp så bilderna blir väldigt brusiga om inte blixt ska användas. För mig är blixt en No No av anledningen att den stör som attan. Jag kan inte vara den där flugan på väggen utan syns. Men vill ni att jag använder blixt så säg till så går det att ordna om kyrkan är väldigt mörk och det är en mörk dag med noll ljusinsläpp.

Min statistik säger att jag fotar flest kyrkliga vigslar och Sandviks kyrka är den som jag fotat flest vigslar i. Några präster har jag träffat så många gånger nu att vi säger ”Vi kör väl som vanligt, eller? Härligt!!

You Might Also Like

Back to top