Steg 4 i bröllopsåret: Vigselakt

Vigselakten! Den största anledningen till att ni sitter och planerar allt detta är för att ni vill ingå äktenskap med varandra. Det är stort! Detta är det viktigaste på hela er dag! Just planering av vigseln är värt att lägga lite tid på för att ni ska få det precis som ni vill.

Vigselakt i Sandviks kyrka Burseryd
Bröllopsplanering

Oavsett om er vigsel kommer att vara kyrklig eller borgerlig har en vigselakt några moment som ni bör planera.

  • Hur ska ni som brudpar komma fram till den som viger er? I en kyrka är de mest brukliga sätten att gå in tillsammans, att den ena redan står framme vid altaret och den andra går fram själv eller att den ena parten går in med sin far eller annan person som lämnar över.
  • Vilken slags musik vill ni ha? Hur många låtar och vem ska framföra dem bör ni bestämma. Vill ni ha en eller två solister bör ni boka dem nu.
  • Vem ska viga er? Har ni önskemål eller tycker ni att det är upp till församlingen eller kommunen att utse den som tjänstgör den dagen?
  • Om ni har brudfölje, vad är deras uppgifter under själva vigselakten?
  • Vill ni ha dikter, bibeltexter under er akt? Vem ska läsa dem?
  • Ska vigseln vara inomhus eller utomhus?
  • Vill ni ha egna skrivna löften eller de som redan finns?
  • Ska ni kyssas när ni sagt ja till varandra? Detta är ett moment som faktiskt många par glömmer av när de väl står där framme. Ibland påminner vigselförrättaren paret och ibland inte. Detta blir er första kyss som äkta makar.

Vad som sägs under själva akten av vigselförättaren brukar vara upp till dem. Jag har fotat på vigslar som utförts av ”familjeprästen” dvs den som döpt, konfirmerat och vigt andra i familjen och dessa brukar vara riktigt personliga och lite nostalgiska och extra tårdrypande. Jag har fotat på några vigslar där vigselförrättaren aldrig träffat paret tidigare utan endast pratats vid i telefon innan och de är kanske inte personliga men nog så varma och kärleksfulla.

Jag ser ibland i grupper på sociala medier där det pratas om att ”tona ner det religiösa” i en kyrklig akt. Det tycker jag personligen är lika med att jag hade kommit in till en pizzeria och bett dem laga en omelett. Det blir ju bara konstigt i min mening. Gillar ni inte de religiösa inslagen bör ni välja en borgerlig vigselakt. Det är min åsikt … den kanske ni inte bad om … 😀

Svenska kyrkan har sin ordning här >>

Bröllopsmarsch
En midsommarnatts dröm 
Vigselakt
Bröllopsplanering

Mitt låtsaspar som ska gifta sig 10/8 2024 har bestämt sig för att ha en borgerlig vigsel. De vill vigas utomhus vid ett stort maffigt träd (de vill helst ha en bok eller en ek) och ha sittplatser till ca 100 gäster vid trädet. De är beredda att göra en hel del själva, vill fynda på loppisar för att hålla nere budgeten och de tänker sig stilen som lättsamt, lantligt med mycket färg. 

Jag har fotat bröllop vid både  Vidells lada och Backa Loge och jag vet att där finns just stora träd som kan användas. De hade denna idén tidigt i sitt planeringsstadie så de har åkt på loppisar och köpt pinnstolar och bänkar under hela hösten och vintern. Olika färger och former på stolarna passar i deras koncept.

DJI air 2s
Backa Loge
Vigselakt
Bröllopsfest
Vigselakt
Vidells Lada
Festlokal
Bröllopsplanering

Mitt par har inga speciella önskemål om vigselförrättaren utan låter kommunen bestämma vem som ska göra det. De fyller i sin ansökan här eftersom de bor i Gislaveds kommun. Det är för tidigt än att ansöka om hindersprövning men den får inte glömmas av.

Mitt brudpar ska alltså gifta sig utomhus. Detta är en liten aning vanskligt i Sverige på grund av vädret. Det är visserligen i augusti men japp det kan vara ihållande regn och åska i augusti 😀 Men de har en plan B och det är inomhus i festlokalen. Men lite duggregn vore ok känner de. De ska köpa stora vita paraplyer och fleecefiltar. Att det är utomhus skriver de i sina inbjudningar så gästerna kan planera efter det.

Brudparet kommer att ha långa mattor i en gång till trädet som de köpt på loppisar. I trädet kommer stora tyg draperas, även de från loppisar.

För att alla gäster ska höra allt som sägs kommer de att hyra in ljud från Knattes Production. Mycket av ljudet försvinner utomhus så även om man inte tror att det behövs förstärkare så gör det oftast det.

Något annat mitt brudpar behöver ta ställning till är om de ska gå längs med mattan igen för att gå bort från sina gäster eller om de ska stanna kvar och ta emot gästernas jubel där de redan står. I en vigsel i en kyrka är det brukligt att ha en låt de går ut till och sedan smyger brudparet runt och går in igen medan gästerna går ut. Därefter öppnas portarna igen och brudparet kommer ut och mottag jubel och att gästerna kastar ris, blomblad eller blåser bubblor på dem.

Om jag hade fått bestämma över mitt låtsaspar, och det får jag ju, då hade jag sagt till dem att stanna kvar vid trädet, där blir en jättefin backdrop för folk som vill fotografera dem när de kysser varandra igen och de blåser bubblor. Kanske ska det poppas upp bubbel här och första skålen utbringas? Och sedan fortsätter minglet där på plats. Ja så får det bli 😀

Vad mer ska mitt brudpar ta ställning till i detta steg nu när det är 6 månader kvar? Jo blommor!!! Mer om det i ett eget inlägg.

Inlägg 1 – Vilka är de?
Inlägg 2
Inlägg 3
Inlägg 4 – hedersgäster
Inlägg 5 – besök festlokalen
Inlägg 6 – trycksaker
Inlägg 7 – kläder
Inlägg 8 – mat & dryck
Inlägg 9 – ändringar av hela tjottafräset
Inlägg 10 – vigselakten
Inlägg 11 – blommorna

You Might Also Like

Back to top