Steg 2 i bröllopsåret

Kommer ni ihåg mitt påhittade brudpar som ska gifta sig 10/8 2024. Jag går igenom i 7 steg hur de ska planera sitt bröllop för att få det hur de vill ha det utan att stressa utan ta allt i lugn och ro. Jag hoppas att ni fortfarande vill hänga med på deras resa till sitt drömbröllop!

Länkar till: Steg 1 och Steg 1 fortsättning

Vi har nu kommit till steg nr 2. Dessa saker i detta steg görs 12-8 månader innan, dvs nu om de gifter sig om ett år. Vad är det då för punkter?

Steg 2:
👉 Gästlistan med adresslista
👉 Vilka utser ni till hedersgäster dvs toastmasters, värdpar, tärnor och marskalkar?
👉 Skicka ut Save the date om ni vil det
👉 Boka fotograf och videograf
👉 Boka vigselförrättare om ni ska ha borgerlig vigsel och om ni har speciella önskemål till den kyrkliga vigseln
👉 Besök festlokalen
👉 Boka sådant som inte ingår i festlokalen

Jaha vad stod som första att göra på planeringen i detta steg?

Gästlistan har ni som par redan spånat på men nu ska den spikas. Om ni vill skicka ut era inbjudningar och save the date med vanlig postgång måste ni leta upp alla adresser. Viktigt med gästlistan är att den ska kännas bra för ER, inte för kusinen som ni aldrig träffar eller att ni vill fira er dag utan barn. Det är NI som bestämmer. Och bara för att den ena parten bjuder sin faster behöver inte den andra parten göra det. Ok, jag fattar att en släktfejd kan startas för mindre men försök att göra listan utifrån era önskemål och ingen annans.

Apropå save the date så är det något som ni kan skicka ut nu om ni vill. Ett save the date är bra om ni väljer att gifta er under sommarmånaderna eller populära datum så folk har chans att boka upp sig till er dag. Likaså om ni har långväga gäster som i tid behöver planera eventuella semestrar och resor. Ett Save the date kan vara ett mejl, ett sms eller en del av en serie i trycksakerna. Vissa meddelar i sms medan andra går all in i samma tema som sina kommande trycksaker. Ni gör som ni vill. Det ni bör tänka på här är att detta är den första kontakten, det första intrycket av er kommande dag. Är ert tema/koncept viktigt ska det temat synas och andas er dag redan från början. Så vill ni att er dag ska andas storslagen vigsel på ett slott kanske inte ett sms är rätt väg för save the date…. eller? Nåväl, bara det görs medvetet.

INNAN ni skickar ut Save the date bör ni fråga era tilltänkta hedersgäster. Det kan ju vara trevligt för dem att få frågan om att vara tex värdpar innan alla andra vet om att ni ska gifta er.

Hedersgästerna bör väljas med omsorg då det är de som kommer att vara er närmst er dag, de som kommer att peppa eller lugna er och göra er trygga.

Nu kommer vi till en kär punkt för mig och det är att boka foto- och videograf. Har ni inte redan gjort det i förra steget gör ni det nu. Om varför ni ska välja en professionell har jag skrivit om här. Välj fotograf efter hens bildstil, inte så mycket efter er plånbok. Det är en dyr post det här men det finns nog ingen som ångrar sig att de bokat en professionell fotograf. Däremot hör jag många i olika forum på facebook att de är glada att de gjorde det och de sin inte har gjort det ångrar sig. Har ni mindre budget välj färre timmar.

Ska ni viga er i kyrkan blir ni tilldelade en vigselrättare av församlingen. Ni kan komma med önskemål om annan vigselrättare. Jag vet de som haft sin pensionerade dop-präst eller någon som betytt mycket för familjen i en livskris. Så det går att ha önskemål. Ska ni viga er borgerligt blir ni även då tilldelade en vigselförrättare från kommunen. Naturligtvis kan ni komma med önskemål här med.

Nu så här tidigt är det även dags att besöka festlokalen som ni valt. Ta reda på vad som ingår i hyran och boka till sådant som inte går att ordna där. Sådant som kan behöva hyras är bord, stolar, dukar, porslin, teknik (projektor, mikrofoner, ljudsystem), städning. Skriv upp allt och börja leta efter leverantörer på det som är aktuellt för er.

Så! Vad väntar ni på? Iväg och boka tid för att besöka lokalen, checka runt efter fotografer vars stil ni gillar och leta fram adress till moster Karin!

Inlägg 1 – Vilka är de?
Inlägg 2
Inlägg 3
Inlägg 4 – hedersgäster
Inlägg 5 – besök festlokalen
Inlägg 6 – trycksaker
Inlägg 7 – kläder
Inlägg 8 – mat & dryck
Inlägg 9 – ändringar av hela tjottafräset
Inlägg 10 – vigselakten
Inlägg 11 – blommorna

You Might Also Like

Back to top