Steg 6 i bröllopsåret: Festen

Har ni en uppfattning om hur er fest ska vara? De flesta jag träffat säger att de vill ha en ”skön lättsam fest”. Ja men det låter ju kul! Hur ska ni få det då? Jo ni har redan i er inbjudan satt en prägel på er fest. Genom hur ni skriver, hur ni har kommunicerat ert budskap.

Men mest är det hur NI som personligheter är och vilka personer ni valt ut att hjälpa er att sätta stämningen. Är ni inte lättsamma och sköna att hänga med kommer kanske inte er fest vara det heller … sorry :-D. Och med det sagt behöver ni absolut inte vara festprissar, utan mer bjussiga på sig själva. Vilka är de andra personerna runtomkring er då? Jo Toastmasters har en stor avgörande roll i hur festen kommer att vara, likaså tärnor/bestman som ska lyckas få ett nervöst brudpar lugna och avslappnade nog att kunna visa sitt rätta sköna och lättsamma jag.

Era gäster som håller tal sätter stämningen. Långa tal på följd blir ofta tröttsamma medan korta med uppblandning av någon lek eller spex upplevs som lättsamt.

Annat som spelar roll är bordsplacering, val av mat, formspråket på allt på festen, tex platsen; slott och lada ger olika budskap, blommor; strama buketter med rosor och lösa buketter med ängsblommor ger olika budskap. Ja allt gör faktiskt det. Så om ni vill ha en lättsam stämning ska ni ha med er det från början i ert planerande.

Kommer ni att ha toastmasters? Kommer ni kunna släppa festens innehåll helt och hållet till dem eller ska ni hjälpas åt att fylla kvällen? Var och en gör som de vill. Mitt brudpar väljer att göra det tillsammans med sina toastmasters. De väljer två vänner som är vana vid att stå framför andra och prata, de fyller festen med överraskningar, håller ordning på tal och välkomnar alla. De har kontakten med bandet som kommer att spela under kvällen samt kontakten med köket under kvällen. De har tagit emot o.s.a. och svara på gästernas frågor.

Mitt brudpar har i förväg haft långa samtal tillsammans med dem för att toastmasters ska känna sig trygga nog att kunna förmedla brudparets stämning, koncept och hålla taktpinnen på festen. Brudparet har tillsammans med mig i förväg gjort ett körschema till var och en men körschemat till toastmasters gör jag som bröllopskoordinator tillsammans med dem för att överraskningar till brudparet inte ska avslöjas.

Vad kan det vara för överraskningar som ska ske på en bröllopsfest?

 • tipspromenad med frågor som handlar om brudparet. Går även att ha frågor i festhäfte med kryssvar och penna eller sittandes bordsvis om det är svårt att få till en gående tipspromenad.
 • Bingo om brudparet och festen. Kan även det finnas i ett festhäfte.
 • Skoleken: paret byter en sko med varandra och en person (t.ex. toastmaster) läser upp påståenden som ”Vem är mest troligt åker fast för fortkörning?”. Brudparet håller upp den sko de tycker passar bäst, utan att se vad den andra väljer. Detta brukar leda till många skratt.
 • Allé av gäster: När paret kommer till festen står gästerna bredvid varandra och bildar en allé. Brudparet får gå/springa genom samtidigt som gäster slänger ris, serpentiner blåser såpbubblor eller viftar med band.
 • Hitta brudens/brudgummens ben: en i paret ska med förbundna ögon hitta den andres ben. Ta fram några gäster plus en i paret och be dem ställa sig på stolar med bara ben. Den andra i paret ska sedan känna sig fram vilka ben som tillhör sin partner. Ställ gärna någon väldigt oväntad i ledet av ben som ska kännas på.
 • Festprogrammet om sådant finns kan fyllas med roliga kort av brudparet som små, tonåringar eller vuxna. Detta går naturligtvis även att göras digitalt om den möjligheten finns i festlokalen. Ett fint och roligt bildspel som rullar är kul att titta på.
 • Låt gästerna skapa en tavla till brudparet. Tumavtryck på en trädstam, endast skrivna namn eller kanske en stor tom duk där alla får göra precis vad de vill?
 • En lek där brudparet utmanar sina föräldrar eller vänner. Varje par använder bara två händer totalt. Utmaningen kan vara att tillsammans skala ett äpple: en håller äpplet, den andra skalaren eller att öppna ett kinderägg och bygga ihop figuren.
 • Sätt fram en stor burk eller en brevlåda där era gäster kan skriva sina bästa råd till er så ni kan läsa dem efter bröllopet.
 • Fotobås med attiraljer till
 • Korsord om paret
 • Musik! Allsång och om det finns ett liveband bör de spela och sjunga. Musik lättar alltid upp en stämning. Gärna musik som alla åldrar känner igen och kan sjunga med i.
 • Gå congatåg från minglet till middagslokalen.
 • Foodtruck med glass, popcorn, snacks eller bubbel
 • Är det ett par som gillar sociala medier? Skaffa en hashtag och uppmuntra folk att publicera. Vad trendar på TikTok? En dans ni kan göra ihop?

Listan kan göras otroligt lång!

Körschema då? Ja det kommer nästa inlägg att handla om …

Vill ni förkovra er i sådant som ska ha gjorts tidigare finner ni det här:
Inlägg 1 – Vilka är de?
Inlägg 2
Inlägg 3
Inlägg 4 – hedersgäster
Inlägg 5 – besök festlokalen
Inlägg 6 – trycksaker
Inlägg 7 – kläder
Inlägg 8 – mat & dryck
Inlägg 9 – ändringar av hela tjottafräset
Inlägg 10 – vigselakten
Inlägg 11 – blommorna
Inlägg 12 – detaljerna
Inlägg 13 – Ringarna och transporter
Inlägg 14 – Snart dags
Inlägg 15 – festen

You Might Also Like

Back to top