Roadtrip, dag 6, Krakow

Ännu en stad jag jag har några ”måsten” att fota. Jag gillar ju när det är näst intill folktomt eller bara några människor (oftast lokalbor). Så att resa till turistorter under högsommaren är ju vansinnigt. Men fotograferingen är ju inte allt så då finns lösningen med tidiga morgnar 😀

Till skillnad från Prag så upplevde jag aldrig Krakow som överbefolkad, inte ens under eftermiddagarna då det brukar vara som mest folk. Jag hade inte heller här något behov av en soluppgaång utan bara ett torg med mindre folk. Därför blev morgonen inte lika tidig här i Krakow som i Prag utan vid 06.30 tyckte jag det var lagom. Lite soluppgång blev det som en bonus.

Vårt hotell låg verkligen mitt i gamla staden, Stare Miasto, så det var bara till att gå 300 meter på en tvärgata åt höger och jag var vid torget i gamla staden som är ett UNESCOs världsarv.

På torget finns naturligtvis en kyrka (eller 2). Den största heter Mariakyrkan och den besökte jag på eftermiddagen när resten av familjen kollade in ett cykellopp :-D. Från kyrktornet kan man höra en trumpetmelodi som spelas upp varje timme. Och jo trumpetaren var uppe lika tidigt som jag (eller tidigare??). Den lilla trudelutten spelar man för att hedra en trumpetare som sköts i tornet i samband med den mongoliska invasionen.

På torget finns även Tyghallen som är fantastiskt vacker med sina pelare.

Tyvärr finns det även så man kan åka häst och vagn. Jag tycker det är så sorgligt att se dessa hästar dag ut och dag in få köra runt folk på asfalterade vägar. Det är många städer som har denna tradiotion och ja det är lika sogligt var som helst. Här har Swedish Nomad skrivit varför man inte ska uppmuntra denna sorts turism och jag håller med helt och fullt ut.
https://www.swedishnomad.com/sv/darfor-ska-du-aldrig-aka-hast-och-vagn/

Efter denna morgontur vaknade familjen till liv i hotellet och vi kunde gå och äta frukost och ha en livlig diskussion och omröstning på facebook om soffan vi satt i var orange eller röd 😀 (visst har jag rätt i att den är orange??).

Efter frukost bar vi oss ut på stan. det var lördag så vi ville besöka de judiska kvarteren, Kazimierz. En mysig stadsdel med många fik och väggmålningar. Där finns några inspelningsplatser från filmen Schindlers List om man tycker det är intressant. Vi strosade bara en stund och besökte en loppmarknad där de knepigt nog sålde en hel del krigsdekorationer från andra världskriget. Kändes lite malplacerat tyckte jag.

Teonor hade en önskan om att testa göra ett Exit room. Det låg ett på en av huvudgatorna i gamla staden så det testade vi. Riktigt kul…och klurigt!! Vi satte Burseryd på kartan!! Whoop whoop vi kom ut!

Denna dag var det tydligen ett cykellop i Krakow. Jag vet inte hur det kom sig att vi var där just då :-O Men jag fick lite egentid att strosa runt medan de andra kollade cyklisterna. Jag gick bla till Galeria Plakatu med hur mycket posters som helst, Mariakyrkan och shoppade lite.

På kvällen besökte vi Krakow Pinball Museum. Ett ställe där du får spela hur mycket flipperspel du vill under en hel dag (för oss räckte det en kväll). Lite coola maskiner som stod där. Tydligen ska Teonor önska sig ett flipperspel i julklapp 😀

You Might Also Like

Back to top