Stockholm juli 2021

En tidig morgon i Stockholm hyrde jag sparkcykel och jädrans så jag swoshade fram bland mina ”måsten” på Google maps. Klockan ringde 04.30 och jag hann precis fota ett av ställena under golden hour.
Dessa bilder är tagna på utsiktsplatsen vid Fjällgatan. Fantastisk vacker sommarmorgon. Jag älskar verkligen att se städer vakna till liv 😍

Det blev rätt många stopp på väg till nästa ”måste” av utsiktsplatser (ja jag älskar ju utkiksplatser, så högt upp jag bara kan så det kittlas i tårna).

Skinnarviksberget där det var jäkligt skräpigt efter gårdagens festande. Även ett perfekt ställe att hitta ett lik på tänkte jag flera gånger. Men vackert var det och ljuset var fortfarande magiskt.

Jag övergav sparkcykeln för en stund och tog en helt onödig promenad längs med Monteliusvägen bort till Mariaberget. Helt och hållet samma utsikt jag redan hade sett men ja ok det var en vacker utsikt det med.

När jag kollar vart jag vill fota på resor har jag kommit på att jag har extra fallenhet för 1, utsikter 2, broar 3, dörrar och detaljer på dörrar 4, skyltar och 5, kyrkor och andra gigantiska byggen från stormakts- och erövringstiderna som hade jäkligt kassa arbetsvillkor för byggarna.

Nåväl nr 2 Broar är coola byggen som ger vackra linjer.

Jag haffade en sparkcykel igen och gav mig in på skumpiga gator vid Riddarholmen för ännu en utsikt. Och vidare till Skeppsholmsbron…. med skrytbygget ”Slottet” i bakgrunden. Som sagt gigantiska byggen från stormakts- och erövringstiderna. Pampigt värre med guldiga kronor på bron.

Gamla stan har en ju besökt många gånger men jag har aldrig riktigt besökt för att SE de gamla byggnaderna, smala gatorna och vackra dörrarna. Men denna morgon gjorde jag just det. Här fick jag dock lite bråttom igen för att hinna tillbaka till frukosten på hotellet men jag hoppas och tror att denna del av stan kommer att bestå några hundra år till och jag kan strolla runt lite längre. Men ”några” dörrar, gränder och dörrknoppar hann jag med att se 😀

Blir det för många? Scrolla vidare då … haha

Sedan blev det som sagt bråttom tillbaka till hotellet för frukost och sedan ut på stan igen men med resten av resesällskapet. Vi tog sparkcyklar hela dagen och jisses som vi flög fram 😀 Vi hann tokmycket och fötterna sparades en aning.

Vi började med ett besök på Fotografiska. Ett till av mina ”måsten” (jodå de andra hade med måsten som vi gjorde under resan). Samtliga 6 utställningar som var igång berörde men på så olika vis. Det fiffiga med Fotografiska är att du kan besöka utställningarna på deras hemsida. Men det slår inte den verkliga upplevelsen men om du inte kan besöka men vill så gör det där!

Först möttes vi av Frank Ockenfels 3 ”Introspection”  
En utställning med massor av kändisar och känslor. En enorm mängd
fotografier, målningar och dagboksanteckningar.

Nästa utställning är Yang Yongliang ”Journey to the Dark II”
En gigantisk videoinstallation med små rörelser i ett väldigt mörkt samhälle. Det var både inbjudande och avskräckande på samma gång. Musiken gjorde att jag kände mig som att jag var i rymden men ändå väldigt här. Märklig och stor känsla. Här kan du se en del av videon

Efter det tror jag det var Lovisa Ringborg ”Mirage” 
Där fångade naturligtvis hundarna ”Straydogs” mig mest. Sorgliga, hjärtskärande och så vackra.

Den fjärde utställningen Cho Gi-Seok ”Coexistence” 
Denna tilltalade mig inte först men några av bilderna har satt sig på näthinnan och jo den växer ju mer jag tänker på den. Mest imponerad är jag av nogranheten i fotona. Vilket tålamod hos både fotograf och modeller känner jag. Puh! Verkligen inget framhastat och för det är jag grymt imponerad!

Den utställning jag sett fram emot mest var Snezhana von Büdingen ”Meeting Sofie”

Så nära, vackra, vardagliga och ömma.

Sedan gjorde jag det största misstaget… Jag gick förbi den sista utställning i tron om att det inte var allt utan mer skulle komma. Men utställningen Girls on the Move – the Unheard storiesvar en video som jag helt totalt missade att titta på och det kommer gräma mig ett tag :-S Jag hoppas att det kommer ut på annat vis.  

Därefter swishade vi vidare på stan och Djurgården. Ja kolla in så vi körde runt 😀
3 nätter är lagom för att börja längta hem igen <3

You Might Also Like

Back to top