Island dag 9

Vädret på Island kan ändras snabbt och variera i alla årstiderna under en dag, det är verkligen ingen myt. De som hyrde ut bilen gav ett tips angående vädret att kolla väderappen på morgonen och bestäm aktivitet och strunta i hur det ser ut dagen efter för det kan ändra sig och det gjorde jag varje dag och det stämde rätt bra. MEN jag är glad att jag sneglade på nästkommande dag för då insåg jag att jag kommer att ha 1 dag kvar med uppehåll sedan var det risk för regn och storm. Det finns naturligtvis massor att se på denna del av ön men jag hade bara ett ”måste”. Däremot ville jag till området Snæfellsnes innan det bröt ut till storm. Så jag packade ihop och drog västerut.

Innan jag åkte ut ur staden Akureyri gick jag en runda för att titta på deras konst på en gata. Ja jag gillar verkligen hur de sätter färg på allt. Mer färg och gatukonst åt folket!!

Tyckte ändå att jag hade gott om tid för att kunna säga hej till några hästar. Hästarna är visserligen innanför staket men de ser så vilda ut i de stora vidderna och deras vilda utseende. Här blev de jätteintresserade av mig för på min väg till dem svor jag en aning rätt högt över att inte tagit på mig mina ordentliga skor utan bara sneakers och därför både halkade och blev dygnsur. Så de kom fram och undrade vad jag höll på med.

Ja dessa vidder och denna dimma!!!!! Detta är på samma plats som hästarna men om jag bara snurrade och såg mig runt. Jag läste någonstans att det finns över 10 000 vattenfall på Island, på grund av antalet glaciärer och den mängd regn och snö som faller varje år. Jag måste ha sett nära 1000 av dem nu iallafall. I början av resan satt jag och sa ”åhh ett vattenfall…. åhhh ett till… åh kolla där ett vattenfall” men efter bara någon mil så sa jag mer ”Japp, ett vattenfall till”. De är verkligen många och de är överallt!

Ett litet ”måste” var en torvkyrka i Víðimýri. Hur många torvkyrkor jag besökte? 3 tror jag. Fanns fler men det var ju det där med tid och prioritering. Denna byggdes 1834.

Mitt största ”måste” denna sträcka var en klippformation i Hvítserkur som ser ut som en drake eller dinosaurie som dricker vatten. Det var en brant backe ner till bästa vyn enligt mig och några till. Där nere lekte jag loss med lite långa slutartider för att få den mjölkiga ytan på havet. Naturligtvis finns det en sägen som säger att detta är ett förstelnat troll. Trollet bodde i Wesfjordarna och ville riva ner kyrkklockorna i Þingeyraklaustur. De isländska trollen är inte kristna och gillar inte ljudet eller synen av kyrkor eller kyrkklockor. Och självklart fastnade trollet i havet av de första solstrålarna för som vi alla vet blir troll till sten i dagsljus 😀 Så där står det nu, troll eller drake eller monolit som skapats av Moder Jord det spelar ingen roll, vackert och unikt är det och fantasin går igång.

Sedan var det bara till att tuta köra igen. Jag tog ju genvägen via en F-väg och blev så glad (som även de andra turisterna blev i bilkön) att få bevittna en del av islands réttir. Réttir är ihopsamlandet av får som sker varje år där människor till fots, på fyrhjuling eller via hästar hämtar sina får från bergen och dalarna. Den ända gången det bli bilkö på Island kanske… Alla turister, liksom jag, vevade ner rutan och fotade och filmade. Jag såg några stycken sådana cirkulära hagar som används för att sortera ut vems får som är vems vid réttir.

Uppifrån ser denna bro ut som en livmoder. Coolt att kunna flyga med drönaren för att se det. Och nu hade den grå himmeln bytts ut till strålande sol…. höst blev till sommar på några mil 😀

Jag hade hoppats på en storslagen solnedgång vid berget Kirkjufell men den blev en medioker färgfest. Detta ställe är väldigt poplulärt fotoställe och vi var många som stod redo med våra stativ. Mannen jämte mig var en väldigt aggresiv norrman som skällde ut folk som gjorde minsta övertramp enligt honom och pratade nedsättande om alla till sin fru på norska. Han kastade till och med sten på en man som stod på en platå nedanför oss, ett ställe det är tvivelaktigt om en får stå men att kasta sten är väl lite sandlådenivå kan jag tycka. Jag låtsades om att jag inte förstod honom ett tag men till slut sa jag till honom på svenska att sluta vara så arg för det är inte bra för varken hjärtat eller omgivningen.

Jag hade ju sett att det var risk för storm så jag hade beslutat att sova inne på guesthouse resten av vistelsen och mycket riktigt fick jag ett mejl från biluthyraren med en varning om storm i området jag befann mig i. Så denna kalla men vackra kväll förbyttes under natten till blåst och ösregn. Tänk er piskande regn från sidan. Jag är glad jag sov inne för det ven i hela huset jag sov i. Men min väldigt smutsiga bil blev väldigt ren under natten 😀 Hela jag var väldigt skitig denna dag 😀

At the end of the day
Your feet should be dirty
Your hair messy and
Your eyes sparkling

You Might Also Like

Back to top