Färöarna dag 3

1/7 2024

Idag åkte jag till det samhälle som ligger mest norr ut på öarna, Viðareiði. Men jag hade stopp på vägen. Vägnätet på Färöarna är väl utvecklat men förbättras och effektiviseras hela tiden, främst med att bygga tunnlar genom berg och under vatten. Jag valde att ta Eysturoyartunnilin, den 1,1 mil långa undervattenstunneln med världens första undervattensrondell i.

Mitt första stopp denna dag var sötvattensjön Toftavatn. Denna sjö syns i TV-serien Trom som jag kan rekommendera om ni gillar kriminalare och vackra vyer, finns på Viasat. Ser ni hur väl jag smälter in i landskapet med min tröja från Ivanhoe of Sweden?

Vidare norrut genom fler undervattenstunnlar och bergstunnlar blev det ett stopp i den näst största staden Klaksvík. Det jag uppskattade mest på min resa var alla offentliga toaletter. Jag förstår varför de har dem, bättre det än att ha toabesökare ute i naturen. Denna morgon blev ett kort stopp, jag åkte tillbaka hit på eftermiddagen. I turistbyrån som hade den offentliga toaletten frågade en som jobbade där mig om det var min första gång här. Hon gav mig rådet hur jag skulle köra i tunnlarna ”stanna inte, störst kör först, är ni lika stora har den i högerfilen förtur och kör håll hastigheten uppåt, dvs kör INTE långsamt.” Ok! 😀

Byn Viðaeiði med drygt 350 invånare ligger mellan två imponerande berg. I norr ligger fjället Villingadalsfjall med sina 844 möh, landets tredje högsta. Berget har en klippa, Kapp Enniberg, som är en av världens högsta klippor med sina 754 meter (jämfört med norska Predikstolen på 604 meter). Denna dag låg molnen lågt och toppen syntes endast korta stunder mellan molnen. Det var aldrig tänkt att jag skulle bestiga det berget för i den ligan är jag inte, det är en svår vandring, men denna dag med den blåst jag upplevde hade det varit rent olämpligt. Jädrans så det blåste denna sommardag, jag kan bara föreställa mig hur det blåser en dag i november. Snacka om förstärkta fönster 😀

Min drönare fick jobba hårt här men varnade bara lite om starka vindar, själv höll jag på att blåsa bort. När jag flyger i dessa starka vindar går det åt mycket mer batteri, viktigt att tänka på. Jag höll mig typ rakt ovanför mig så landningstiden blev kort.

Men jag gick runt lite i samhället. Jag var rätt ensam i 20 minuter sedan kom en busslast med turister som yrade runt och poff var de borta och jag var ensam igen. Snälla påminn mig om att aldrig åka på den typen av resor. Jag får kli i hela kroppen bara jag tänker på det, det passar INTE mig.

Fåren betar lugnt i blåsten … detta var nog bara en vindpust för dem 😀

Under 1600-talet ödelades den gamla kyrkan i en storm. En del av kyrkogården skall ha sköljts ut i havet, och kistorna bärgades i grannbyn och fick begravas på nytt igen. Känslan att vara långt borta var stark här. Den känslan får jag ibland och det är en skön känsla för en stund. Bo här? Aldrig i livet! Det krävs en hel del för att klara av vardagen här och det är jag för bekväm för. Men jag besöker mer än gärna!

Efter ett fint besök i byn åkte jag tillbaka till Klaksvík igen, nu ska jag ut på vandring! Jag gick den 3 km korta vandringen uppför till Klakkur (414 möh). Om ni är sugna på att åka till Färöarna, gör det innan ni blir för gamla för att gå i uppförsbackar 😀 Det går uppför typ hälften av stegen du tar, de andra går ju naturligtvis nedför 😀

Där uppe på toppen fick jag två insikter 1. att ha småbarn i detta land med denna natur är ju fint men jisses så rädd jag hade varit. 2. så jäkla många bergstoppar här är (efter en googling fick jag fram att det finns 386 toppar på en yta lika stor som halva Gotland. Tro fasen att det är berg på alla mina bilder).

Jag fricampade i denna stad denna natt. Jag gick en runda i samhället på kvällen som då är Färöarnas näst största stad med drygt 4600 invånare. Vad sysslar folket med här? Fiske, rederi, fiske, garntillverkning, fiske, ölbryggeri (Föroya Bjór) och nämnde jag fiske? Jag såg många studsmattor på öarna och japp, de var förankrade! En studsmatta såg jag stå mellan två hus med förankring i husen och ja barnen kunde om de ville hoppa ner från fönstret på våning 2 :-D.

Dag 1 Färöarna
Dag 2 Färöarna
Dag 3 Färöarna
Dag 4 Färöarna
Dag 5 Färöarna
Dag 6 Färöarna
Dag 7 Färöarna
Dag 8 Färöarna
Dag 9 Färöarna
Dag 10 Färöarna

You Might Also Like

Back to top