Färöarna dag 4

2/7 2024

Så gott jag sover i ”min” campervan! Det är ett så fint sätt att uppleva öarna på, jag hade inte velat göra på annat vis! Så det rekommenderar jag verkligen.

Att åka till ön Kalsoy blev ett ”måste” för mig rätt tidigt i planeringen. Så att boka färja dit var viktigt för mig. Det är nämligen en liten färja med plats för 7 bokade bilar (totalt max 12 bilar). Färjan tar 20 minuter och bilarna stod som packade sillar.

Jag åkte direkt till den norraste byn Trøllanes ligger och är utgångspunkten för den medelsvåra vandringen till fyren Kallur. Här kostar vandringen 200DKK och pengarna ska gå till underhåll av området. Jag tänker mig att de får in en rätt bra peng om dagen, detta var det turisttätaste stället jag var på, så de kunde förbättrat den leriga vägen något. För lerigt var det och jag är inte rädd om mina skor men fy i helsike så halt det var. Uppför gick relativt bra även om jag fastnade några gånger men nedför sedan… jag halkade flera gånger. Och du vill INTE halka på fel ställe för halkar du kan du glida bra lång stund innan stopp i dessa stup. Rent livsfarligt faktiskt om du halkar på fel ställe. Med den ökade turismen blir det naturen som får lida. Många jag mötte när jag gick nedför igen hade vita sneakers på sig. Är du den typen av turist med vita sneakers i detta område kommer du inte vilja gå där det är som mest geggigt, de kommer att göra nya stigar utanför geggan och ja det leder till fler stigar som tillslut blir geggiga de med. Så denna vandring borde göras snyggare och enklare för folk.

Med det sagt ska ni få njuta av lite vacker natur …

Otroligt vacker natur!

Inspelningar för James Bond filmen No Time To Die ägde rum på Färöarna 2019. Scenerna i filmen filmades i byn Trøllanes. Egentligen är det inte mycket som liknar det verkliga Färöarna i filmen då naturen gjorts om med AI. I filmen ligger ön mellan Ryssland och Japan. I verkligheten är det alltså denna avlägsna ö på Färöarna. Kalsoy dyker inte bara upp mot filmens slut utan det är här på denna plats James Bond dödas i ett missilangrepp. Så självklart finns här en gravsten.

När jag hade vandrat färdigt och gick den leriga vägen tillbaka mötte jag alltså många i vita sneakers … Jag log lite och tänkte att jag gärna hade sett dem när de kom tillbaka hur vita de var då 😀 Filmen är på ett lerigt ställe men inte det värsta, där fick jag hålla händer och fötter i schack.

Jag läste på en sida om säkerhet att galonkläder kunde de inte rekommendera på vandringar. Jag förstår varför. Efter många år på förskola vet jag vilken fart barn i galonkläder kan få i nedförsbackar i halt underlag. Swosh ner i klipporna hade det varit här på filmen…

Jag älskar kurviga vägar! Och kurviga vägar finns det gott om här! 13 toppar på mindre än 2 mil kräver sina tunnlar i bergen 😀

Efter vandringen tog jag mig mot färjan igen men hade några stopp på vägen. Ett stopp var byn Mikladalur med sina 29 invånare och berättelsen om sälkvinnan, Kópakonan. Vill ni läsa brutala historien om Sälkvinnan kan ni göra det här. Den går kortfattat ut på att män tar vad de vill ha, även vackra kvinnor utan hänsyn och låser in dem till sin egen fördel. Några meter bort finns även en sten som benämns som Marjuns lyftsten. Även den har en historia om kvinnor som råkat ut för samhällets (mäns?) brutala regler. Marjun var gravid utanför äktenskap. Om den kan ni läsa om här.

Fler bilder från Kalsoy och vägen mot färjan. Denna natt sov jag på ställplats i samhället Fuglafjørður. Så vackert samhälle. Ja alla de här små samhällena ligger så vackert.

Dag 1 Färöarna
Dag 2 Färöarna
Dag 3 Färöarna
Dag 4 Färöarna
Dag 5 Färöarna
Dag 6 Färöarna
Dag 7 Färöarna
Dag 8 Färöarna
Dag 9 Färöarna
Dag 10 Färöarna

You Might Also Like

Back to top