Färöarna dag 5

3/7 2024

Dag 5 var en lite mer lat dag med mycket bilturistande. Från den ena lilla byn till den andra. Från vackert till storslaget till magnifikt. Smal smalare smalast i vägar. Kurvig, kurvigare och kurvigast bland vägar.

Oyndarfjarðar 

Innan samhället Funningur

Funningur. Byn har totalt 51 invånare. Bakom byn reser sig Färöarnas högsta berg, Slættaratindur, med sina 882 möh.

Gjógv med 31 invånare. Orten är omkring 400 år gammal, och dess namn kommer från ”klippspalten” eftersom orten ligger vid en naturlig hamn. Fiskebåtarna seglar rakt in i hamnen där de sedan dras upp via en ramp. 

Här satt jag länge på kronprinsessan Marys bänk och tittade på Lunefåglarna som flög in och ut med fisk till sina små. Naturligtvis försökte jag fota men jag var så långt ifrån för min utrustning så de bilderna blev ren skit. Men helt fantastiskt var det att ta sig tiden att titta på dem. Och inne i byn på en liten promenad fanns flera fåglar som sjöng så vackert (lärka? Den lilla brunbeiga här bland bilderna).

Eiði med sin berömda fotbollsplan inbäddad i Atlanten. At vara bollkalle där… Nu är en ny fotbollsplan byggd en bit bort med mindre risk för översvämning. Denna används som camping nu.

Tjørnuvik är en av Färöarnas äldsta bya och vägen dit är ubersmal. Här var det väldigt grått och småregnade och mitt humör var det samma. Jag blev ledsen och funderade mycket på valslakten här på Färöarna. Något jag självklart funderat mycket på sedan jag bestämde mig för att åka hit. Tjørnuvík är en an de byar det är godkänt att hetsjaga in valar för att slaktas. Jag satt en bra stund på stranden och tänkte på alla valar som dödats där på denna vackra strand. Om valslakten ”Grindadráp” kan du läsa mer om här. Det var min största skräck att få vittna något sådant när jag var där. Jag var bra nära min 8 dag här.

Från stranden ser du monoliterna Risin & Kellingin som det finns en historia om: En gång i tiden skulle en isländsk häxa och hennes man en jätte stjäla tillbaka Färöarna och föra dem till Island. Iväg gick de i skymningen och anlände till den nordvästligaste delen av Färöarna. De bestämde sig för att knyta ett rep runt ett berg som heter Eiðiskollur, och dra Färöarna mot Island.

De kämpade och jobbade hårt för att få repet på plats. Liksom alla nattens varelser visste jätten och häxan att de var tvungna att gömma sig innan solen gick upp, av rädsla för att förvandlas till sten. Just den här natten var de så upptagna med sin uppgift att de misslyckades med att lägga märke till de första strålarna av solljus som dök upp på den mörka horisonten. Oundvikligen förvandlades de till sten. Ända sedan dess har jätten och häxan stått och stirrat västerut och längtat efter sitt hemland Island.

Denna natt sov jag på en camping som hette Vikar camping som endast tog kontanter så jag fick köra fram och tillbaka 2 mil för att hämta. Suck! En av 2 gånger jag behövde kontanter under min vistelse. Där fanns grejer i marken att förankra sin husvagn med redan förberett, de är vana vid stormar 😀 Men denna natt blåste det inte så mycket.

Dag 1 Färöarna
Dag 2 Färöarna
Dag 3 Färöarna
Dag 4 Färöarna
Dag 5 Färöarna
Dag 6 Färöarna
Dag 7 Färöarna
Dag 8 Färöarna
Dag 9 Färöarna
Dag 10 Färöarna

You Might Also Like

Back to top