Färöarna dag 6

4/7 2024

Vaknade tidigt som vanligt, runt 04.30 är min inbyggda klocka ställd på visst.

Första stoppet för dagen blev ett vattenfall som heter Fossá. Imponerande vattenfall (men långt ifrån de på Island). De coola med detta är att det är i våningar och att jag kommer riktigt nära och till och med kan gå bakom om jag inte hade varit rädd för de hala stenarna. Andra, mindre rädda, kan gå dit. Vinterhalvåret är det ju betydligt mer vatten i flödet än en sommardag då jag var där.

Fint jag hittade på vägen … Detta är en stor anledning att jag föredrar att åka själv. Det kan bli ett oplanerat stopp för att titta på en kyrka , kyrkogård med en fin grind eller några söta fågelungar.

Vidare mot den avlägsna byn Saksun. Det är bra att vakna tidigt för att slippa den största mängden turister. Det är en vinst varje gång att vara så ensam som möjligt på ett turistmål. Så fråga mig inte om det var mycket turister på öarna, jag såg dem inte mer än mitt på dagen när jag hade kommit en bra bit på väg i mitt tidsschema över dagen. Jag träffade dock en italienare här, även han fotograf. Ja det var den enda jag träffade i mänsklig form. Men de två islandshästarna jag mötte!! Oj oj! Det var som om de posade för mig framför ett vattenfall. Så imponerande vackert!

Lunchpaus vid Hósvíkar Kyrka för att titta på några gamla gravar. Min son har sagt några gånger ”för att vara så okristen som du är mamma så besöker du väldigt många kyrkor och kyrkogårdar”. Ja de stämmer. Jag gillar verkligen kyrkor och kyrkogårdar. Vet inte riktigt varför. Jag pratar ofta med de som ligger där, tittar vad de heter och fantiserar om vem de var.

Jag körde vidare till den kurvigaste (?) vägen av dem alla. Eller nej det var det inte men den är bra snygg på bild! Jag ville ju även köra ner och upp igen och bilen kämpade på som bara den i uppförsbacken.

Jag körde förbi häktet här på Färöarna. Om du döms till mer än 18 månaders fängelse på Färöarna kommer du att få det extra straffet att skickas till Danmark för att avtjäna ditt straff för det finns inget fängelse. Jag har läst att du har egen cell, TV och tillgång till minigolfbana utanför OCH den vackra vyn som visserligen ofta är dimmig men ändå!

Lagom till sen eftermiddag kom jag fram till huvudstaden Tórshavn där jag efter lite velande bestämde att jag skulle sova resten av nätterna. Där var smidigt att boka, en skötte in- och utcheckningen själv, fräscha duschar och diskmöjligheter (ja kokmöjligheter med men det gjorde jag hellre i bilen än att köa till det), fanns bra med laddning till min drönare och laptop som var det enda jag inte kunde ladda i bilen. Enda kruxet var kontanter till dusch men det är ju egentligen inget problem, så så fick det bli.

Besökte den gamla kyrkogården. En vildvuxen men superfin kyrkogård. Det fanns en app kopplad till den som sa vart jag var och vid vems grav jag stod vid. Så fint! Precis det jag vill veta ju! Träffade på en man somfrågade mig om jag visste hur han skulle hitta sin döda släkting på kyrkogården. Vi letade en stund tillsammans men fick ge upp. Han trodde inte det fanns någon gravsten nämligen. En sorglig historia han berättade. Ett väldigt fint möte tycker jag. Han färing och jag svensk, vi pratade skandinaviska med varandra. Många färingar gick över till skandinaviska när de förstod att jag kom från Sverige. Väldigt behagligt och mestadels helt förståeligt. Färöiskan var annars både lätt och jättesvår att förstå. Många ord påminner eller är direkt lika svenskan medan andra ord påminner om isländskan och ytterligare ord är helt olikt och helt oförstående. Jag lyssnade lite på radion men nej jag förstod inte mycket när de pratade snabbt.

Jag unnade mig kvällsmat på en Irländsk pub denna kväll. Och gick en runda på stan. En väldigt lugn atmosfär, inget party direkt 😀

Dag 1 Färöarna
Dag 2 Färöarna
Dag 3 Färöarna
Dag 4 Färöarna
Dag 5 Färöarna
Dag 6 Färöarna
Dag 7 Färöarna
Dag 8 Färöarna
Dag 9 Färöarna
Dag 10 Färöarna

You Might Also Like

Back to top