Athen dag 1

Som vanligt så visar jag inte våra familjebilder här på hemsidan. Vill ni se dem är ni mer än välkomna hem till oss så visar vi dem.

Först måste jag berätta skälet till att vi åkte till just Athen, jag och min syster och våra 2 barn. Min morfar är född och levde i Athen. Vi har alltid fått höra att han var i Sverige och arbetade i samarbete med konsulatet och att han dog tidigt. Därför träfade min mamma eller vi honom aldrig och inte vad vi vet vår mormor heller. Sedan pratade man inte mer om det. Men funderingarna har ju alltid funnits och exotiska fantasier om en grekisk gud…ehrmmm förlåt morfar med stor familj i Grekland har ständigt återkommiti tankarna.

Vi har ett foto av honom som legat bland mormors saker och på baksidan står det ”With love and much affection, yours Tato. Stockholm 7/11 1953”. Vi har även mammas födelseattest där hans fullständiga namn står med. Så med den informationen började jag och min syster sökandet förra sommaren. Riksarkivet sa först att nej vi hittar ingen med det namnet i vårt arkiv. Några timmar senare får jag ett mejl av dem igen där mannen på riksarkivet hade kollat utanför boxen och kanske hittat honom. Han skickade ett foto som vi skulle jämföra med och japp, JACKPOTT!!! Han var i Sverige 1952-53 som journalist på tidiningen Athens news (med grekiska konsulatet som referens). Tjoho!!

Vi skrev ett rop på hjälp på facebook som många delade och kontakter knöts, en artikel skrevs i en gratistidning i Grekland, vi pratade i telefon med en kvinna vars man hade ägt tidningen han arbetade på, många tips skrevs ned, vi fick hjälp med översättning av dokument och en vän till mig stövlade in på polisstationen i Grekland på sin semester och fick uppgifter om morfars föräldrar. Vi är så enormt tacksamma för alla tips, råd och hjälp vi fick!

Vi tog hösten och våren på oss att samla ihop allt, gick igenom och sållade och planerade. Så nu i juni kom vi iväg på en liten tripp med huvudsakliga syftet att hitta information om morfar Panagiotis Giannopoulos….åh det var en lång inledning!!! Men den krävs för att man ska förstå resten!
Välkommen med på vår resa……

Jag och min son började vår resa från Burseryd via Kastrup till Athen 3/6. Min syster och hennes flicka åkte från Visby via Arlanda och Oslo till Athen 4/6. Jag kom ner några timmar innan min syster och vi slog ihjäl dem rätt bra…..

Vi började med lunch bestående av en massa nutella på Little Kook. Vilket ställe!! Här var det verkligen inte Less is moore. De hade gått all in gånger 100. Det var verkligen ett häftigt ställe!

Efter sockerkicken på Little Kook gick vi till hotellet. Jag hade läst om recenssionerna på hotellet att det låg i ett ruffigt område som heter Omonia. Naiv som jag är tänkte vad asch hur kasst kan det vara? Hotellet såg ju så fint ut med pool och utsikt mot både havet och Akropolis. Men området var riktigt riktigt ruffigt. När vi gick denna eftermiddag tog vi dessutom ”fel” håll och gick rätt in i det värsta. På den knappa kilometern vi gick såg vi helt öppet att det såldes droger, det togs droger, män stod i klungor och flyttade inte på sig när vi kom gåendes och smutsigt som attan. Hade vi tagit ”rätt” håll som vi gjorde resten av veckan var det inte riktigt lika illa men ja det var rätt illa ändå. Alla storstäder vi varit i förr har jag aldrig känt mig så osäker faktiskt. Men det var bara i detta område jag kände så, inte resten av Athen. Men hotellet var lika fint som på bilderna. Poolen högst upp var verkligen härlig att ha när det var som varmast mitt på dagen och vi inte orkade göra så mycket. Och jisses vilken utsikt mot Akropolis!!

När vi hade kollat in hotellet tog vi en promenad till gamla olympiastadion Killimarmaro. Vi gick lite fel och när vi gick fel fick vi se några vakter som Sydsvenskan beskriver så här:
”Vakterna är klädda i pyjamasmössa, bomullskilt, vita sockor samt morgontofflor med tofs. Deras lustiga gångstil överträffar vida de steg som John Cleese praktiserade i sin sketch om Department of Silly Walks.”
Ja det var faktiskt en bra beskrivning 😀 Kul var det! Speciellt när de började att gå som John Cleese då 😀

Väl framme vid olympiastadion blev vi bländade av all den vita marmon. Vi sprang ett ärevarv, klättrade i trapporna, vi gick en rundvandring med hörlurar som berättade vad vi såg och fick en enastående utsikt! Ja ni som hängt med på mina resor tidigare här vet att jag älskar utsikter!! Och surprise, det blir fler denna resa 😀

Efter denna historialektion åt vi kvällsmat i området Plaka och gav vi oss sakta hemåt till hotellet för att invänta att systeryster skulle anlända. Morgondagen skulle operation sökning av information om morfar påbörjas!
En fundering är: VARFÖR SÄLJS DET SÅ MYCKET SNOPPAR I ALLA DESS FORMER OCH STORLEKAR HÄR???

You Might Also Like

Back to top