Andorra dag 1 & 2

Som vanligt så visar jag inte våra familjebilder här på hemsidan. Vill ni se dem är ni mer än välkomna hem till oss så visar vi dem.

När jag fyllde 40 åkte vi och våra BFFs (best friends forever) till Paris. Så när det var dags att nästa i gänget fyllde jämnt var det ett självklart val att åka på skidsemester. Att det blev just Andorra var lite av en slump för först var vi helt inställda på Alperna (Italienska sidan) men efter att vi läst en artikel om Andorra fastnade vi för det lilla landet mitt bland de stora bergen.

Eftersom jag själv inte åker skidor kollade jag efter andra utflyktsmål. Berg och utsiktsplatser stod i fokus. Och jag fick även en idé om att testa på att fota stjärnorna och vintergatan. Så i vanlig ordning lusläste jag det mesta jag hittade på nätet om landets värt att se och om astrofotografering.

Vi åkte via Kastrup till Barcelona på lördag förmiddag. Det var kaos när vi skulle checka in bagaget och vi anade oråd när vi lämnade vårt bagage hos vakter med mängder av bagage istället för till incheckningsdiskarna. Här kunde vi nog ifrågasatt deras system en aning mer men det är lätta att vara efterkloka….det blev nämligen så att vårt bagage inte skulle dyka upp förrns några dagar efter vår egen ankomst.

Men glada i hågen i att komma iväg lämnade vi det där, och vi landade i Barcelona lika glada…tills vi då fattade att endast våra skidor hade kommit med (så 2 av 8 bagage var med). Vi hämtade ut hyrbilarna på Centauro Rent a Car och stannade för att handla på oss lite nödvändigheter för den närmsta tiden. Det blev ett jädrans ihopplock av olika kläder och stilar men om man bortser från hur snygga (not!!) alla blev så gick det jädrigt bra ändå. Det kunde ju varit värre.

Lite försenade men vi tog oss de 21 milen upp i bergen i mörker utan problem. Men lilla bilen fick verkligen kämpa i backarna ibland 🙂 Det är verkligen smidigt med Google Maps! Men eftersom Andorra är ett land utanför EU så är det jäkligt dyrt med surf så en av utmaningarna under veckan var att klara sig utan nät (förutom wifi på hotell och i butiker mm).

Det var ett familjeägt hotell där ja det var verkligen FAMILJEN som jobbade där. ”Mormor” använde det allmänna samlingsrummet som vardags rum och ”hotelldirektörn” hade sitt personliga apotek i en besticklåda i restaurangen. Men det var ett mysigt hotell i staden Encamp som låg helt perfekt både för mig utan skidor och för de som skulle upp i backarna.

Första dagen på plats ägnade jag förmiddagen till lite införskaffande av fler nödvändigheter så som hygienartiklar och lite mer kläder. Jag hittade ett STORT shoppingcentra i huvudstaden La Vella, Illa Carlemany, som vi skulle återkomma till några gånger under veckan.

Jag passade även på att kolla in de sevärdheter som jag hade flaggmarkerat som fanns i närheten av den delen av staden. Hittade bland annat en agilitybana mitt i ett område med ”kolonilotter” på min promenad. Jag konstaterade snabbt att antingen gick man i uppförsbacke, nedförsbacke eller lite sidobacke 😀 och andorranerna verkar älska konst och rondeller. Gärna konst och rondeller i kombination.

Efter det stoppet i huvudstaden fortsatte jag till byn Juberri där jag hade sett att det fanns en cool trädgård med skulpturer. Ja den var cool och speciell, helt klart värt ett besök. Där var en salig blandning av skulpturer av djur och ett par gigantiska händer som håller tag i två tallar. Det var framför allt dessa två händer som hade fångat mitt intresse i jakten på sevärdheter.

En vecka innan vi åkte kom det 1 meter snö i Andorra. Men det är så varmt och behagligt klimat så snön smälter snabbt bort i dalarna men stannar kvar i skidbackarna (plus lite sprutsnö eller vad det heter). Därför behövde jag aldrig använda snökedjorna vi hyrt till under veckan. Det var en annan av mina utmaningar som jag hade tänkt. I min värld var det snö på alla vägar jag skulle köra på och jag skulle behöva ha snökedjor som jag inte ens vet hur man sätter på bilen. Men nopp! Inte en enda gång behövde jag sätta på dem trots att jag körde på höga höjder..

You Might Also Like

Back to top