Island dag 11 & 12

Vi har kommit till ett slut… Ett slut på min rundresa på Island. Detta är de sista dagarna på en alldeles lagom lång resa. men så är det ju alltid. En har en inställning på hur länge en ska vara borta och det är alltid lagom.

Jag är så glad nu i efterhand att jag fick denna extra dag i Reykjavik pga vädret. Jag är glad att jag efter min rundtripp kunde besöka Perlan som är ett vetenskapscentrum. Jag är glad att detta blev av EFTER med eftersom jag då kunde relatera till allt jag hade sett och allt jag varit i närheten av men inte sett ändå… Låt mig förklara…

Först fick jag uppleva en aktiv vulkan genom bild, ljud och att det skakade i sittbänkarna.

Efter det fick jag se en film om norrsken som gjorde mig tårögd och ja jag måste få uppleva norrsken en dag!! Detta var en helt fantastisk show.

Jag fick se fåglar jag hade sett och missat, valar igen och träffa en av de två isbjörnarna som simmade iland på Island 2008. Den första (hanen) sköts ihjäl och det blev ett ramaskri över hela världen så när den andra upptäcktes (honan) försökte de rädda den och föra tillbaka till Grönland men den var i så dåligt skick att den inte klarade sig. Den står nu uppstoppad på Perlan med en karta över antalet isbjörnar som setts sedan ön började befolkas. Information finns om drygt 600 isbjörnar som registrerats ha kommit till Island från början av mänsklig bosättning på ön till idag. Detta är en något oprecis siffra, eftersom isbjörnar utan tvekan har kommit i land utan att deras närvaro märkts eller rapporterats. Den sista isbjörnobservationen var i juli 2016. Där fanns information om vatten och alla dess mikroorganismer OCH…

… det fanns en glaciär att gå in i! Så jag fick uppleva en glaciär igen. Med riktig is från en riktig glaciär. Hur coot är inte det? Minus 15 grader och alldeles alldeles underbart!!

Efter besöket på Perlan åkte jag in till centrum en stund. Det är verkligen ett litet centrum för att vara en huvudstad. NU kände jag mig färdig med Reykjavik för denna gång och skulle åka till Keflavík för att lämna tillbaka bilen och sova en natt.

Jag åkte omvägen dit för att åka förbi den aktiva vulkanen Geldingadalir. Stannade först till vid en stor fiskhuvudstork eller något…

Och sedan Krýsuvík för ännu ett geotermaliskt område med fislukt.

Och så vulkanen då. Närmre än så här kom jag aldrig. Jag hade haft en tanke att kanske klättra upp men min kropp orkade inte. Vädret var inte det bästa heller men ja är det något jag ångrar så är det att jag inte tog mig tid att klättra upp eller åka helikopter över. Alla turer med helikopter var slutsålda sedan länge. Så detta fick bli sista bilden för den här trippen! Röken från vulkanen <3 Så nära men ändå så långt bort den dagen.

Tack alla som hängt med på min resa!

Vart jag åker nästa gång? Jag har några idéer faktiskt….
Och just det, det kommer ett speciellt inlägg om mina besök på filminspelningsplatser av främst Game of Thrones inom kort.

Dag 11 bilfärd:

Dag 12 bilfärd och promenad i centrum:

You Might Also Like

Back to top