Island – inspelningsplatser

Några platser som använts som inspelningsplatser till främst Game of Thrones har jag besökt på min rundresa på Island. Där fanns någon mer men ni vet den där lilla detaljen med tiden 😀

Jag visar er bilden av hur det ser ut i verkligheten som är fotad av mig och bilderna från serien eller olika filmer är lånade av Youtube. Jag vet inte om det är tillåtet att göra så egentligen men nu kör vi så.

Mina bilder är inget försök i att efterhärma hur det ser ut i filmer eller serier, det hade jag inte tid med. Mina bilder är min skildring av platserna 😀

Þingvellir – Thingvellir

Området Almannagjá i Þingvellir har använts ofta i Game of Trones. I säsong 4 då Arya och The Hound är på väg till Aryas moster, vägen till the Bloody Gate och när Ygritte och Tormund träffar Styr och Thennerna. Det var inte alls svårt att föreställa sig att de varit där.

Mina bilder:

Seriens bilder:

Vik med Dyrhólaey och Reynisfjara Beach

Vid staden Vik ligger fiktionens Eastwatch-by-the-Sea. Det är nattvakternas östligaste port att vakta längs muren.

Mina bilder:

Seriens bilder:

Detta område har även använts när filmen Rogue One: A Star Wars Story spelades in.

Filmens bilder:

Fjaðrárgljúfur

I säsong 8 rider Jon Snow på draken Rhaegal. När jag flög med drönaren här såg jag framför mig hur draken flög men när Jon Snow flög var det ju vinter.

Mina bilder och film:

Seriens bilder och klipp:

Skógafoss 

I slutet av scenen när Jon Snow flyger på draken hoppar de av vid vattenfallet Skógafoss. MEN här har seriens skapare inte tyckt att Skógafoss räcker till utan har lagt på några fall för att öka wow-effekten en smula.

Mina bilder och film:

Seriens bilder och klipp:


Detta vattenfall var även med i serien Vikings när Floki anländer till Island. Det dyker även upp i Thor – the dark world och i en av mina favoritfilmer The Secret Life of Walter Mitty.

Seriens bilder och klipp:

Svínafellsjökull 

De flesta scenerna på glaciärerna filmades på vintern, där nysnö och nyfryst is skapade den mest lämpligt ogästvänliga miljön.  När jag var här strålade solen men visst såg jag både Jon Snow och Ygritte 😀

Mina bilder och film:

Seriens bilder:

Jökulsárlón 

Vad jag vet så användes inte Jökulsárlón till Game of Thrones men i Bondfilmen Die Another Day och i Batman begins. Även här var det sommarvärme när jag var där men inte i filmen.

Mina bilder och film:

Filmens bilder: Jag kan absolut inget om Bond men det kan vara så att platsen har använts i 2 olika filmer, eller så är det samma. Jag vet inte riktigt.

Þjóðveldisbærinn Stöng

I säsong 4 i Game of Thrones attakeras Ollys by av vildlingar och thenner. Olly levde ett idyllisk bondgårdsliv och hade en pappa och en mamma som älskade honom. Det var tills en pil som avlossades av Ygritte fann pappans huvud och en invasion av vildlingarna inleddes.

Hans mamma, vars sista desperata ord skrek till Olly för att gömma sig, blev slaktad (och möjligen uppäten) av Thennen Styr i en handling Olly bevittnade medan han gömde sig. Olly hittades av Thennerna men hans liv sparades så han kunde bege sig med ett meddelande till Castle Black om att den invaderande Wildling -armén var på deras väg till The Wall. Och vilka dödade Olly sedan för att hämnas sina föräldrar??? Det får ni se i säsong 5.

Inspelningsplatsen ligger i alla fall i Þjóðveldisbærinn Stöng.

Mina bilder och film:

Seriens bilder:

Grjótagjá

Grottan där det hettade till mellan Ygritte och Jon Snow och den sistnämnde förlorade sin oskuld. Den ligger nära sjön Mývatn med en het källa inuti. Det var så hett att det immade igen på kameran. Jag läste någonstans att det även blev för hett att spela in scenen där så de fick avsluta på annat ställe.

Mina bilder:

Seriens bilder:

Dimmuborgir 

Jämte denna grotta ligger Dimmuborgir som är ett större lavaområde på norra Island. Här finns grottor och klippformationer] som är rester av tidigare vulkanisk aktivitet.] I isländsk folktro sägs Dimmuborgir vara ingången till helvetet. Jag hade sommarvärme medan serien spelades in på vintern.

Vissa scener till Bröderna Lejonhjärta ska även vara inspelade här.

Min bild:

Seriens bild:

Kirkjufell 

Berget jag hade hoppats fota i magsik golden hour men som blev lite fjuttigt 😀

Första gången berget syns är det i säsong 6 då the Children of the Forest skapar den första av White walkers, the Night King, för att skydda dem. Sedan återkommer berget i säsong 7 när Jon Snow och the Suicide Squad beger sig norrut för att bekämpa the White Walkers.

Min bild:

Seriens bilder:

Seydisfjordur

Som sist en liten bonus från filmen The Secret Life of Walter Mitty. En av mina favoritfilmer faktiskt. Vi tittade på den när den kom 2013 (jag har inte sett versionen från 40-talet) med Ben Stiller och den har varit i mitt medvetande sedan dess, det har inte gått att släppa vissa delar av den och scenen där han åker longboard ner för en backe till staden Seydisfjordur har etsat sig fast och jag tror att hela den scenen och filmen är en stor del av orsaken till att jag har varit besatt av att åka till just Island.

Jag åkte dock bil ner för backen men låtsades att jag för stunden stod på en longboard 😀

Filmens bilder:

Ja det var de jag tänkte nämna. Tack för att ni läste ända hit…

You Might Also Like

Back to top