Athen dag 5

Som vanligt så visar jag inte våra familjebilder här på hemsidan. Vill ni se dem är ni mer än välkomna hem till oss så visar vi dem.
Länk till dag 1
Länk till dag 2 
Länk till dag 3
Länk till dag 4

Sista dagen för vår släktforskartripp till Athen för den här gången.
Efter frukost och packning så gick vi till den sista adressen vi fick från polisstationen dagen innan. Den låg ju 100 meter från hotellet. Kan undra hur det åsg ut i Athen vid 1960-70-talen. För om man jämför de olika adressernas område som det såg ut nu så den adressen från 60-talet låg på en gata där det idag ligger butiker som Prada, Dior, Louis Vuitton och Cartier. Adressen från 70-talet ligger i det ruffigaste av områden i hela Athen (som jag skrev om i dag 1). Undra om det var så då med och undra vad som hände för att flytta från det ena till det andra stället…..spekulationer!

När vi gick där och kollade lite vid adressen kommer en man ut ur en butik och frågar om vi behöver hjälp med något. vi går in i hans butik och hans pappa (?) är där med. Vi berättar om vår histora och de ser lika frågande ut som alla andra gjort under resan. Jag tar upp bilden på morfar och håller den jämte mitt ansikte och vi skrattar tillsammans åt att vi inte är så lika 😀 . Pappan tar med sig bilden och går iväg och mannen i butiken ringer ett samtal till en man i byggnaden som är 93 år. Tyvärr ingen som känner till morfar. MMen än en gång så hjälpsamma människor. De tipsar om att vi ska delta i ett TV-program likt vårt svenska Spårlöst försvunnen. Ehrmm det tipset har vi fått många gånger nu men njaä tack. Inte än i alla fall. Känns som att det vore sista utvägen. Och då kanske vi hellre väljer den svenska varianten.

Vårt flyg gick inte förens sent på kvällen så vi skulle ha något att göra denna dag med. Min syster ville gå på Akropolismuseumet och jag och min son var trötta på vita marmorpelare och statyer så vi gick till War-museum. Där fick jag en sådan aha-upplevelse om allt. Vi gick från sal till sal med rubriker och årtal. Morfar föddes ju 1911.
1912-1913 Balkankriget
Första världskriget
1919-1922 Krig mellan Turkiet och Grekland
Andra världskriget
1946-1949 inbördeskrig
1949-1967 verkar vara en lugn period där turismen till Grekland tar fart. Det är under denna tid som han arbetar som journalist och är i Sverige 1952-53.
1967-1974 Grekland styrs av en militärjunta. 1975 är det sista spåret vi har och det är att han gifter sig med en mexikanska.

Ja det blev en liten aha-upplevelse att när han var i sent 20-30 årsåldern så var det andra världskriget. Och han var i Sverige under Kalla kriget. Det var militärer som arbetade på museumet och jag tänkte att jag ställer lite frågor. Jag frågade hur stor sannolikheten är att han deltog i andra världskriget, det gjorde han säkert sa han. Och sedan under inbördeskriget då? Nja jo här blev militären lite mer barsk och var tydlig med att han stod på monarkins sida men det fanns ju en till sida. Ok sa jag, han var journalist. Jag vet inte sa han då men berättade att det finns ett militärarkiv (varför har vi inte tänkt på det????). Hur kommer man åt det då? Vet inte sa han då lite barskt. Ok, vet du någon som vet svaret här då. Vet inte sa han då mycket barskt. Ok ok jag fattar. Slut på frågor. Tack så mycket 😀

Ja några dörrar kunde vi stänga under vår vistelse. Och några öppnades och nya dörrar har hittats. Nu ska vi samla våra tankar och allt vi fått vara med om. Vi har skrivit ner nya infallsvinklar och nya ideér. Jag gillade främst idén om att han skulle vara på spionuppdrag i Stockholm när han träffade mormor. Den idén gav en liten ny twist till det hela. Som min syster sa ”Någon ska ju vara barnbarn till en spion med” 😀

Tack för att ni hängt med på vår resa! Känns som att det blev mer text än bilder denna gång. Men jag behövde nog skriva av mig lite. <3

You Might Also Like

Back to top