Steg 6 i bröllopsåret: körschema

Mitt påhittade brudpar ska ha sitt bröllop helgen den 9-11/8 2024. De har valt att fira i 3 dagar (fredag-söndag).

Fredag har de bjudit in till en enkel grillkväll och brunch till söndagen. Lördagen ägnas åt vigsel och bröllopsfest. Varför grillkväll innan? Jo de har många gäster som rest långt, de anländer ändå på kvällen innan (fredagen) och på en bröllopsfest finns inte tiden de skulle vilja för att träffa sina bröllopsgäster på riktigt, de vill träffa dem mer helt enkelt. Och i och med en grillkväll innan har gästerna nu träffat och bekantat sig med varandra och är redo för ett kalas de sällan kommer glömma på själva bröllopsdagen!

Varför brunch dagen efter? Jo för att dra ut festen liiiite mer. Festsällskapet får förmiddagen på sig att äta gott och tillsammans, sammanfatta helgen samt tacka bröllopspar och värdar. Snacka ut om gårdagens händelser. Efteråt kan alla gäster och brudpar ta en skogspromenad tillsammans innan de skiljs åt.

För att få ihop dessa 3 dagar krävs körscheman. Är alla på det klara vad som ska hända när kan alla inblandade njuta utan stress. Då krävs lite planering innan men jag lovar att även de med mest kontrollbehov kan slappna av om det finna tydliga körscheman för var och en och för var och en av dagarna.

Nu så här 2 månader innan er fest kan ni som brudpar börja delegera ut uppdrag till era gäster. Fråga dem om hjälp. De flesta vill hjälpa och känner en ära i att få ta del av eran dag tidigt. Däremot är det inte juste att en person ska frågas om allt utan många frågas om små saker som inte blir jobbiga att göra. Och det ska vara enkla och tydliga uppdrag.

Vem ska vara projektledaren för allas körscheman? Toastmastern? Bra val!

Se till så att denna person får kontaktlista till alla inblandade. ALLA, ja alla leverantörer och alla som har en uppgift. Denna kontaktlista är bra om många har så ni som brudpar kan släppa det på er stora dag. Nej det är inte kul om ni helt plötsligt under er bröllopsfotografering får ett samtal från bandet som ska komma att de är sena och behöver hjälp med en sladdhärva för att kunna koppla upp sig på nätverket i festlokalen som ni inte befinner er i närheten av. Nej nej nej, det kan andra pålitliga lösa!

Nästa steg är att få ihop en realistisk helg för alla. Det är bara att inse att er bröllopsdag kommer att bli en av ert livs mest uppstyrda dagar. För att allting ska flyta på som planerat behövs ett körschema. I körschemat skriver ni in allt som ska hända, steg för steg och så detaljerat det bara går. Gärna med klockslag men med tillåtelse att några saker drar ut på tiden.

Obs! Detta är exempel på hur det kan se ut tomt och ifyllt när jag gör körschema.

Det finns även fina färdiga i appen Canva.com där dessa är hämtade från. Så får man fylla i sina egna uppgifter.

Den första bilden är en körschema som är tänkt till gästerna så de har hålltider. Alla gillar hålltider så de vet när de får mat och när det är dags för dans… och kaffe! Kaffe är viktigt har jag förstått 😀 (dricker inte kaffe själv).

När ni sätter tiderna så tänk så här:

Räkna först bakåt – sedan framåt. Börja med den viktigaste tidpunkten, vigselögonblicket, då ni säger Ja till varandra. När ni ska göra körschemat, planera från klockslaget för vigseln och bakåt med klockslag för fotografering, transport, lunch, påklädning, smink och hår, frukost. När ni är klara med det gör samma sak, fast framåt. Tid för mingel, transport till festlokal, mingel igen, brudskål och sedan ett schema för middagen, tidpunkter för servering av mat och vilka som talar och ev lekar och spex. Ju mer detaljerat desto bättre!

Ett körschema ska vara lätt att följa för alla som är inblandade. Skriv namn och mobilnummer på den som ansvarar för vad. Alla som får körschemat ska ha överblick som gör att de snabbt kan få tag i rätt person. Glöm inte: Ordningen är det viktiga, tiden kan oftast ruckas åt något håll. Och var realistisk i tidsåtgången, bättre med lite luftigt schema än ett där ni får stressa för att hinna.

Så vem gör vad i ert körschema och vem gör allas scheman? Självklart kan jag hjälpa er att göra för alla inblandade.

Så nu ska ni fixa körschema till alla inblandade!

Ett sista inlägg i detta steg 6 kommer inom någon dag. Vill ni läsa annat som ni kanske missat gör ni det här:
Inlägg 1 – Vilka är de?
Inlägg 2
Inlägg 3
Inlägg 4 – hedersgäster
Inlägg 5 – besök festlokalen
Inlägg 6 – trycksaker
Inlägg 7 – kläder
Inlägg 8 – mat & dryck
Inlägg 9 – ändringar av hela tjottafräset
Inlägg 10 – vigselakten
Inlägg 11 – blommorna
Inlägg 12 – detaljerna
Inlägg 13 – Ringarna och transporter
Inlägg 14 – Snart dags
Inlägg 15 – festen

You Might Also Like

Back to top