Athen 2023 dag 2

Länk till dag 1
Länk till dag 2
Länk till dag 3
Länk till dag 4
Länk till dag 5

Det är en förbannelse att vakna tidigt när jag är iväg. Men jag vaknade aptidigt och tog kameran och drönaren med mig på en promenad i Anafiotika igen. Visst är det en förbannelse men jag fullkomligt älskar det även att se när en stad vaknar till liv. Kunna vara ute när knappt ingen annan är ute. Kunna flyga drönaren i lugn och ro utan att störas eller störa andra.

Klockan 8 var jag tillbaka på hotellet, lagom tills resten av familjen vaknar. Vi åt frukost på restaurangen Roosters café som ägdes av samma som hotellet. Galet god frukost med generösa portioner.

Efter frukost var det dags att ta tag i den största anledningen till att jag var i Athen. Jakten på morfar! Eller jakten på hans pappa och mamma.

Stadshuset jag skulle till var jag även i förra gången jag var i Athen. Då blev vi direkt ivägskickade till annan myndighet för att få ett dokument som gav mig rätt till att söka i arkiven. Med mitt dokument trampade jag förhoppningsfull in och blev hänvisad till lucka 2. Jag vet inte hur många gånger jag berättade min historia och alla reagerade på liknande sätt och frågade ”Varför letar du efter honom?”. Jag förklarar och de ställer frågan igen ”Varför?”. De involverar ytterligare folk och jag hör ju att de pratar om mig och de skakar lite på huvudet, rycker på axlarna och frågar ”menar du din morfar?”. Kvinnan i lucka 2 hänvisade mig till ett rum där de hade hand om dödsattester. Efter nya förklaringar, knappande på dator, hummande, och lite mer frågor hittade den otroligt hjälpsamma och tålmodiga mannen en dödsattest på morfars far Kimon. Den fick jag i handen och blev hänvisad till att vänta i en stor sal. Jag försökte översätta pappret med hjälp av google translate foto och det blev lite rolig översättning MEN jag fick några ledord som cancer, Voúla (ort), änka Sophia. Jag väntade en bra stund tills den hjälpsamma mannen kom tillbaka och sa att han hittade inget mer och att jag skulle åka till riksarkivet. Sagt och gjort.

Jag haffade en taxi som körde som satan och lurade mig på en alldeles för dyr taxiresa. Skit samma. Alla i myndigheter och stadsanställda ställen verkar stänga vid 13 så jag hade inte mycket tid att välja färdsätt på. Han tog mig dit så jag hade 20 minuter tills de stängde.

På riksarkivet tyckte den väldigt snälla mannen att min historia var rörande men han förstod inte varför jag hade blivit ditskickad. Troligen för att ”bli av med mig” 😀 . Han blev intresserad av min historia och hjälpte mig med det han kunde, att översätta dödsattesten åt mig. Morfars far dog i prostatacancer i stadsdelen Voúla. Han föddes i Aegion 18 mil från Athen. Det var han som tyckte jag skulle åka till Voúla som ligger 2 mil utanför stadskärnan. Mer än så fick jag inte ut den dagen och med planen på att åka till kusten och Voúla dagen efter sammanstrålade jag med min familj och vi fortsatte att utforska staden och en massa mat och gelato.

Vi tog oss upp på kullen Lykabettos, Athens högsta berg med 263 meter över havet. Vi tog bergbanan upp och ner. Fantastisk utsikt där man såg hur jäkla stor stad Athen verkligen är. Vi var där en stund och fick se en makalös förändring i ljuset då solen höll på att gå ned. Mitt jobb som fotograf hade blivit så mycket enklare med makalösa solnedgångar varje dag, tror ni inte det? Det är ju synd att jag inte gillar värme så mycket 😀

Vi avslutade kvällen på baren Baba au Rum där det fanns många fina alkoholfria drinkar. Riktigt cool bar! Just denna kväll hade de gästbartenders från Napolis L’Antiquario som precis fick utmärkelsen Roma Bar Show för årets bästa italienska bar (de i vita kläder). De hade verkligen stil och klass i sitt bartenderskap. Häftigt att se.

Länk till dag 1
Länk till dag 2
Länk till dag 3
Länk till dag 4
Länk till dag 5

You Might Also Like

Back to top