Athen 2023 dag 3

Länk till dag 1
Länk till dag 2
Länk till dag 3
Länk till dag 4
Länk till dag 5

Dagens morgonpromenad gick Syntagma och parlamentshuset. Området där morfar en gång bodde. Det känns bra att gå där, det känns som att jag connectar med honom på något vis. Löjligt, jag vet, men det känns bra helt enkelt att gå på samma gator som honom.

Vid parlamentsbyggnaden står det vakter, sk Evzones som är en specialenhet från den grekiska armén. De vaktar monumentet över den okände soldaten framför det grekiska parlamentet och presidentens herrgård. Under hela Greklands långa historia har Evzones blivit symboler för tapperhet och mod för det grekiska folket. De står vakt 1 h i taget och under dessa 60 minuter måste de stå helt stilla tills det är dags att byta med en annan vakt. Under bytet arbetar de i par så att de kan koordinera sina rörelser perfekt. Lite likt John Cleese i slow motion.

Alltså maten i Grekland! Den är ju gudomlig! Och frukosten på detta hotell var helt makalös i sina portioner och hur gott det var! Personalen var fantastisk och så hjälpsam. Speciellt en man gav mig mycket mer förståelse i hur myndigheter fungerar, han sa ”ta på dig ditt största smajl och var övertrevlig och tacksam över att de hjälper mig”. Bra tips!!

Denna dag skulle vi åka ut till kusten alla tre. Vi tog en taxi. Jag skulle till stadshuset i Voulá ca 2 mil och på vägen skulle vi släppa av resten av familjen på Bolivar beach.

Taxiresan och att prata med chauffören gav mig så mycket mer förståelse i varför myndighetspersoner reagerar som de gör när jag kommer med mina ”jobbiga” frågor. 2 mil i Athen är ca 45 minuters resväg så vi hann prata en del. Han gav mig förklaring på att alla vill veta varför jag vill veta så mycket. Kan det vara för att jag vill kräva ett arv? Få något utav det rent ekonomiskt? Han berättade sin egna brokiga härkomst och varför det är så svårt att hitta släktingar. När någon dör i Grekland så behövde man (förr? vet inte om det är så fortfarande) inte anmäla den döde någonstans utan bara ta kontakt med en kyrka för begravning. Och kyrkor finns här i hundratal! Därför finns det väldigt få papper på alla. Likaså när folk föds. Det är inte alla som lämnar in en födelseattest och ja då är det i stort sett omöjligt att hitta folk. Sedan har deras ständiga inbördes konflikter och krig gjort det än mer omöjligt att spara papper eller motivera folk att registrera allt. Ja det var så jag tolkade hans berättelse, kanske det är fel tolkning men det kan ju vara en rimlig förklaring. Även han sa till mig att le och vara tydlig i att jag inte vill ha några ekonomiska fördelar av mitt letande. Han släppte av mig, önskade mig lycka till och jag var fylld med positiv energi när jag äntrade stadshuset.

Energin dog lite när jag inte fick hjälp av någon som talade engelska och jag såg hela rummet som var fyllt med papper i mappar! Jisses!

Men när jag väl fått tag i en engelsktalande var de väldigt hjälpsamma och ja jag tror att mitt leende var avväpnande och gjorde så de hittade ett dokument där det står att min morfars pappa och mamma, Kimon & Sophia, även hade en dotter. Hennes namn var Polyxeni och hon gifte sig i Athen 1932 med en man vid namn Koletis Ahileas. Yeyy!! Helt ny information. Jag fick deras vigselbevis men mer hittade de inte. Eftersom hon gifte sig i Athen kanske de har mer info i stadshuset där. Alltså tillbaka till ställe nr 1 men nu skulle de strax stänga så jag begav mig till min familj på stranden Bolivar istället. Helt mör i huvudet var jag och det var så skönt att bada, slumra under ett parasoll, äta ännu mer god mat och flyga lite drönare! Jag ångrar att jag inte hade solglasögonen med mig till drönaren för solen är så jäkla stark och blänkte i vattnet så det blev sådär fina bilder.

Kvällen gick i matens och drinkarnas tecken och ett nytt besök i det galna Little Kook. Det kändes ännu mer galet nu i kvällsljuset med all neon. Less is more har de nog aldrig hört talas om och jag fullkomligen älskar det! Där finns så mycket att titta på!

Länk till dag 1
Länk till dag 2
Länk till dag 3
Länk till dag 4
Länk till dag 5

You Might Also Like

Back to top